12 april: Amerikaanse Equal Pay Day

Een maand nadat zij-kant en ABVV Equal Pay Day in België organiseerden, zijn op 12 april de Amerikaanse zusters aan de beurt. In de VS verdient een vrouw nog steeds 78 cent voor elke dollar die een man opstrijkt. zij-kant doet mee met de ‘in the red’-campagne: omdat vrouwen nog steeds ‘in het rood’ staan, dragen we morgen iets rood!

Op 11 maart stond de Brusselse beurs vol rode damesschoenen en konden voorbijgangers een reusachtig hinkelparcours afleggen op hakken. Met deze #InHerShoes-actie lanceerden zij-kant en ABVV hun twaalfde Equal Pay Day-campagne, en klaagden ze de loonkloof aan tussen vrouwen en mannen. Anno 2016 bedraagt deze immers nog steeds 20 procent: vrouwen verdienen per maand dus gemiddeld een vijfde minder dan mannen. Het hinkelparcours symboliseerde de moeilijke weg die vrouwen moeten afleggen naar equal pay.

Internationale campagne

Naast deze nationale campagne lanceerde zij-kant op 8 maart ook een internationale Equal Pay Day-spot. Dit deed ze samen met haar Europese zusters van de PES Women en de Nederlandse PvdA-vrouwen. Communicatiebureau mortierbrigade en productiehuis Czar creëerden een internationale clip. Aan het woord is Erika Ervin, Amerikaanse actrice en transgendermodel, die vertelt hoe blij ze is om een vrouw te zijn maar ook welke offers ze daarvoor moest brengen. En dan is er de loonkloof waar ze nu mee te maken krijgt. “Treat me like a woman, pay me like a man”, is haar motto.

Amerikaanse Equal Pay Day

Morgen, op 12 april, is het de Amerikaanse dag voor gelijk loon v/m. Organisator van Equal Pay Day in de VS is het National Committee on Pay Equity (NCPE)zij-kant is lid van deze coalitie van vrouwen- en burgerrechtenorganisaties, vakbonden en socio-culturele verenigingen. NCPE strijdt voor het dichten van de wage gap v/m, en benadrukt ook de loonongelijkheid voor gekleurde mensen.

De loonkloof in de VS

Volgens de NCPE bedroegen de salarissen van Amerikaanse vrouwen in 2013 78 procent van de mannelijke salarissen. Meer dan vijftig jaar na het stemmen van de Equal Pay Act (1963), krijgen vrouwen dus nog steeds 78 cent voor elke dollar die een man verdient. Deze meest recente cijfers baseren zich op de gemiddelde lonen van alle voltijdse werknemers die permanent aan de slag waren in 2013.

Omdat de cijfers van het voorbije jaar pas na de zomer gepubliceerd worden, besliste de NCPE jaren geleden om Equal Pay Day te organiseren op een dinsdag in april. Deze symbolische dag toont aan tot hoe ver in het jaar Amerikaanse vrouwen moeten werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen het afgelopen jaar reeds verdienden. Dat het steeds om een dinsdag gaat, is niet toevallig: op weekbasis moeten vrouwen twee dagen langer werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen de voorbije week verdienden.

De kloof is nog groter bij vrouwen met een andere achtergrond: Afro-Amerikaanse verdienen slechts 64 cent voor elke dollar die een gemiddelde Amerikaanse man verdient. Bij Latijns-Amerikaanse vrouwen zakt dit zelfs naar 54 cent.

Doe mee!

in the redOp 12 april roept de NCPE op om rood te dragen en zo te tonen hoe ver vrouwen en minderheden ‘in het rood staan’ met hun loon. zij-kant doet uiteraard mee, als progressieve vrouwenbeweging met rode wortels. NCPE hoopt ook het Congres onder druk te zetten opdat de Paycheck Fairness Act wordt gestemd, die ongelijke verloning strenger bestraft.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.