“Vrouwen solidariteit: van de staking van FN Herstal tot vandaag” feministes vertellen

eliane_vogel_polsky_abbv_4_december2Ter gelegenheid van het verschijnen van de biografie “Éliane Vogel-Polsky, een vrouw met overtuiging” nodigen de Vrouwencommissie van het ABVV-Brussel, de ABVV-Vrouwen u op 4 december uit voor een  boeiende ontmoetingsavond met feministes Éliane Vogel-Polsky en  Marina Hoornaert.

Voor Éliane Vogel-Polsky betekent de staking van FN Herstal in 1966 het beginpunt van haar feministisch engagement. Aanvankelijk verdedigt ze de gelijke beloning voor vrouwen en mannen, die ze inschrijft in de constructie van het Europees recht. Geleidelijk zet ze zich ook in voor het gelijkekansenbeleid en ten slotte voor politieke gelijkheid en pariteit. Het boek “Éliane Vogel-Polsky: een vrouw met overtuiging” herinnert aan de strijd van een uitzonderlijke vrouw. Het werpt ook licht op de context van de status van de vrouw en de evolutie ervan in de tweede helft van de 20e eeuw.

De nieuwe impuls die de staking bij FN te Herstal in 1966 aan het vrouwensyndicalisme gaf, vertolkte zich bij het ABVV in sterkere structuren, met uiteindelijk de oprichting van een Nationale Vrouwenkommissie. Marina Hoornaert speelde, als Nationaal Verantwoordelijke Vrouwen, in dat proces een belangrijke rol. Zij creërde een sterke dynamiek door het organiseren van onder andere vormingen voor de vrouwen… die we ons nog steeds herinneren!

Het boek “Éliane Vogel-Polsky, een vrouw met overtuiging” wordt uitgegeven door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en zal tijdens de avond gratis worden verdeeld onder de deelnemers.

Programma:
– Inleiding door Vera Claes, Nationaal Secretaris zij-kant en voorzitster van het Instituut voor de Gelijkheid
van Vrouwen en Mannen
-Moderator Leen Vandamme, Voorzitster van de Vrouwencommissie ABVV-Brussel
-Slotwoord door Philippe Van Muylder, Algemeen Secretaris ABVV-Brussel
Wanneer?
Dinsdag 4 december 2007
18:00 > 20:00
Onthaal en broodjes om 17u30
Simultaanvertaling FR/NL
Waar?
Zaal de boë (bbtk)
Dinantstraat 45 – 1ste verdieping – 1000 Brussel
(op de hoek van Cellebroerstraat) vrije toegang
Meer info en inschrijvingen:
Vrouwencommissie ABVV-Brussel
02 552 03 60 –
vroni.lemeire@abvv.be

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.