“Dames van stand” aan het woord bij deBuren!

leona_detiegeHoe denken de beslissers van toen over de politiek van nu? Die vraag wordt op 4 december voorgelegd aan ‘Krasse Knarren’ Hedy d’Ancona en Leona Detiège, ere-voorzitster van zij-kant.  Het  Vlaams-Nederlands Huis – deBuren ontvangt hen voor een inspirerend gesprek over feminisme en politiek in Vlaanderen en Nederland toen en nu. Het beloofd een inspirerend debat te worden, waarop iedereen van harte is uitgenodigd.

Politici worden steeds jonger, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Velen verwelkomen die ontwikkeling als een noodzakelijke frisse wind. Anderen betreuren het verlies aan politieke ervaring aan de top. Gelukkig voor diegenen die zich bezorgd maken over verjonging in de politiek, zijn er in Nederland en Vlaanderen veel oud-politici die actief betrokken blijven bij de zaken waarvoor zij zich vaak decennialang hebben ingezet. In de reeks ‘Krasse Knarren’ – de titel is ontleend aan de bekendste oudere jongeren van Nederland, Kees van Kooten en Wim de Bie – wil het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een aantal 'dames en heren van stand' aan het woord laten. Hoe denken de beslissers van toen over de politiek van nu? De gesprekken zullen steeds een verschillend centraal thema hebben. Daarbij kan ook de vraag wat Vlaanderen en Nederland bindt en scheidt aan bod komen. Op 4 december gaan Hedy d’Ancona en Leona Detiège in gesprek over feminisme en politiek in Vlaanderen en Nederland toen en nu.

Hedy d’Ancona stond aan de wieg van de emancipatiebeweging in Nederland en was een van de oprichters van het maandblad Opzij. In de jaren tachtig en negentig was zij voor de PvdA lid van de Eerste Kamer, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en lid van het Europees Parlement. In 2002 ontving ze de Aletta Jacobsprijs vanwege haar voortrekkersrol op emancipatiegebied.


Leona Detiège werkte vanaf 1970 op de kabinetten van vier achtereenvolgende ministers van Economische Zaken van België. In 1988 werd ze aangesteld als staatssecretaris voor Pensioenen en in 1992 vertrok ze naar de Vlaamse regering, waar ze minister van Tewerkstelling en Sociale Aangelegenheden werd. Van 1994 tot 2003 was Leona Detiège burgemeester van Antwerpen. Tussen 1982 en 2000 was ze landelijk voorzitter van de Socialistische Vrouwenbeweging SV, tegenwoordig bekend als zij-kant.


Wanneer?
Dinsdag 04.12 – 20:00 – 21:30
Waar?
Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Leopoldstraat 6 | 1000 Brussel (naast de Muntschouwburg)
Gratis toegang | reserveren verplicht
info@deburen.eu of 02 212 1930 | Meer info: www.deburen.eu 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.