‘Vrouw zijn, hoe doe je dat?’ door Caitlin Moran

Heb je een vagina? En wil je daar iets over te zeggen hebben? Als je beide vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, mag ik je feliciteren! Je bent een feministe.” Met ‘Vrouw zijn, hoe doe je dat?’ schreef de Britse columniste Caitlin Moran een feministisch manifest voor de 21ste eeuw.

Het boek is een soort coming-of-age verhaal, waarin de schrijfster haar jeugdherinneringen koppelt aan feministische beschouwingen over onze maatschappij. Ze vertrekt van haar jeugd als dik en onzeker meisje in een hippieachtig gezin en behandelt gaandeweg thema’s als menstruatie, hoge hakken, masturbatie, schaamhaar, stripclubs, moederschap, plastische chirurgie, abortus en Lady Gaga. Geen loonkloof of partnergeweld dus, maar wel alledaagse topics die op een even herkenbare als grappige manier onder de loep genomen worden.

Met het boek wil Caitlin Moran het begrip ‘feminisme’ weer hip maken. Of toch minstens vrouwen – en mannen – overtuigen dat die term niets te maken heeft met beha-verbrandende mannenhaters of oervervelende academische debatten. Wat feminisme dan wel is? “Simpelweg de overtuiging dat vrouwen net zo vrij zouden moeten zijn als mannen, hoe gestoord, dom, verdwaald, slecht gekleed, dik, terugkrabbelend, lui en zelfgenoegzaam ze ook mogen zijn.

Denk daar maar over na, en zeg dan nog eens dat je geen feminist(e) bent.

 

Benieuwd? Schrijf je dan snel in op onze Fe-Mail nieuwsbrief, want we geven een exemplaar weg in onze nieuwsbrief van april 2012.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.