Hillary Clinton_pm
© Gage Skidmore – Flickr

Eindelijk! Een vrouw in de running voor het volgende Amerikaanse presidentschap. En wat voor één. Hillary Clinton, een gedreven carrièrevrouw die het schopte tot senator en minister van Buitenlandse Zaken. Een lichtend voorbeeld dus voor de vrouwelijke natie? Vele jonge feministes in de VS denken van niet en werden geïnspireerd door die andere Democratische kandidaat, Bernie Sanders. Nochtans lijkt Hillary een grote verdedigster van de vrouwenzaak.

Gisterenavond riep Hillary Clinton in de VS haar overwinning uit. Ze is zeker van haar nominatie als Democratische presidentskandidaat, en wordt zo de eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis die erin slaagt de nominatie van een grote partij te winnen.

Toch was deze straffe dame voor het grote publiek lang ‘de vrouw van’ een president, die ze steunde doorheen zijn seksuele escapades. Bovendien is ze ontegensprekelijk deel van het establishment en liep ze in haar lange politieke carrière ook al eens een blauwtje op. Jonge feministes lijken zich dan ook niet massaal in Hillary Clintons armen te storten, maar wel te vallen voor het modernere “gender shouldn’t matter”-discours van revolutionair Bernie Sanders – die de handdoek overigens nog niet in de ring gooide -. Natuurlijk zou gender er niet meer toe moeten doen, maar dat doet het toch. En dat weet Hillary Clinton als de besten.

Selfmade woman

Zo heeft de presidentskandidate (°1947) een carrière afgelegd als first lady, in alle opzichten. Ze doorbrak mannenbastions door naam te maken als strafrechtadvocaat en de eerste vrouwelijke vennoot te worden van haar advocatenkantoor. Ook werd ze de allereerste vrouw in de raad van bestuur van de Legal Services Corp., een instituut dat fondsen toekent aan rechtsbijstandskantoren. In 1988 en 1991 stond Hillary Clinton in het lijstje van de honderd meest invloedrijke advocaten in de VS.

Eigen naam, eigen baan

Pas wanneer haar man campagne voerde voor het gouverneurschap van Arkansas, voegde Hillary Rodham zijn achternaam toe aan haar eigen naam, om de meer conservatieve kiezers te paaien. Toen Bill Clinton verkozen werd, bleef ze trouwens gewoon doorwerken, een primeur in de Amerikaanse geschiedenis. Pas wanneer haar wederhelft in 1992 ook de presidentsverkiezingen won, viel ze voor de eerste keer zonder eigen job. Maar ook dat duurde niet lang. In 2000 werd Hillary Clinton senator en in 2009, op vraag van president Barack Obama, minister van Buitenlandse Zaken, en bekleedde zo de zowat belangrijkste ministerpost in Washington.

Vrouwenrechten

Naast een mooie carrière, reed ze ook een mooi parcours inzake vrouwenrechten. Hillary Clinton is steeds een voorvechter geweest van het recht op abortus in een land waar een sterke conservatieve tegenstroom bestaat. Zo verdedigde ze de afschaffing van het Hyde Amendment, waardoor ook vrouwen uit lagere sociale klassen toegang kregen tot veilige abortus, en stemde ze voor het financieren van abortuszorg voor verkrachte vrouwen in conflictgebieden. De presidentskandidate krijgt voor haar campagne dan ook de steun van pro-abortusorganisaties in de VS. Daarnaast heeft Hillary Clinton steeds geijverd voor equal pay door de Paycheck Fairness Act te verdedigen. Ze pleit eveneens voor betaald ouderschapsverlof – nog steeds onbestaande in Amerika -, universeel toegankelijke kinderopvang en ze wil kinderzorg betaalbaarder maken voor kwetsbare gezinnen.

Als minister van Buitenlandse Zaken maakte ze bovendien werk van de eerste VS-ambassadeur voor globale vrouwenrechten. En dan is er natuurlijk de Clinton Foundation, die wereldwijd miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in projecten rond familieplanning, het economische empowerment van vrouwen en het bestrijden van kindhuwelijken.

Symbolisch

Uiteraard is het vrouwelijk presidentschap ook gewoon symbolisch van onschatbare waarde. Na meer dan twee eeuwen heeft nog nooit een vrouw de VS bestuurd, ondanks het feit dat ook in dat land vrouwen de helft van de bevolking uitmaken. Het congres telt 104 vrouwelijke leden op 535 zitjes. Clinton heeft bovendien laten weten dat ze niet tegen een all-female ticket is, met een vrouwelijke running mate, wat de VS een tweede primeur zou opleveren. Eén ding is zeker: Hillary staat voor woman power!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.