Hilke Ros - Twitter
Hilke Ros – Twitter

Transmensen die officieel van geslacht willen veranderen moeten zich laten opereren. ‘De genitale obsessie van de wetgever’, zegt Hilke Ros daarover. Zelf was de bassiste bij Amatorski ooit een man, nu is ze steeds verder op weg naar een vrouw. Ze schreef haar ervaringen neer in de blogreeks De grote sprong zijwaarts, ook gepubliceerd door De Standaard.

Het thema van de Belgian Pride dit jaar was de discriminerende wet op transseksualiteit. Die vraagt immers aan transmensen, willen zij officieel van geslacht veranderen, om een hormonenbehandeling te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren. Aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten zij dan ook een verklaring van de psychiater en de chirurgie voorleggen, zodat bewezen kan worden dat de transgender “de voortdurende en onomkeerbare innerlijke overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan datgene dat is vermeld in de akte van geboorte” en dat zij/hij “lichamelijk zodanig aan dat andere geslacht is aangepast als uit medisch oogpunt mogelijk en verantwoord is”. Ons land werd hiervoor reeds op de vingers getikt door Amnesty International.

Onderbroek

Met andere woorden: de wet heeft het moeilijk met het feit dat mensen buiten de hokjes treden. Nochtans is dat wat Hilke Ros doet, en bepleit: het einde van het normatief denken. De bassiste bij muziekgroep Amatorski was ooit man, maar begon zich op haar 34ste steeds vollediger te voelen als vrouw. Een operatie hoorde daar nog niet bij, maar dat doet er volgens haar ook helemaal niet toe. “Je vrouw of man voelen heeft niet per se veel te maken met wat er in je onderbroek zit”, zegt ze op haar blog De grote sprong zijwaarts. Niet zo netjes dus bovendien, die algemene obsessie met de genitaliën van transmensen. “Als je een café binnenwandelt, deel je allicht de mensen onbewust op in vrouwen en mannen. Maar daarvoor ga je ook niet eerst ieders geslachtsdelen checken.”

Grijze zone

Vrouw-zijn is een aspect van Hilkes identiteit. Het is er ongetwijfeld altijd geweest, denkt ze zelf, maar vormt een onontgonnen deel van haar ‘ik’. Als kind was ze immers niet uitgesproken meisjesachtig, maar ook niet speciaal jongensachtig. Kleren interesseerden haar niet, en in haar kamertje zat ze vooral te componeren. Een leven als artiest met een uniseksnaam en een niet typisch mannelijk uiterlijk lieten haar toe te experimenteren met androgyne looks, en uiteindelijk ook met vrouwenkleren en hormoontherapie. “Ik leef nu al een tijdje in de grijze zone tussen man en vrouw. Eigenlijk zijn er niet zo gek veel situaties waarin dat zogezegd essentiële verschil er echt toe doet”, zo begon ze de blogreeks over haar transitie. Vervelend zijn wel de openbare toiletten, de invulformulieren waar steevast een geslacht gevraagd wordt, de aanspreektitels en die persoonlijke voornaamwoorden.

Zij-kant

Ondertussen schuifelt Hilke dus verder richting de zij-kant. Niet omdat ze zo graag duidelijkheid wil, want het vertoeven in de grijze zone vond ze nooit een probleem, integendeel, “puzzelen is niet chaotisch, het is leuk!”. Wel begrijpt ze de vele mensen met latente transgevoelens die toch liever typisch man of typisch vrouw blijven, dat bespaart immers heel wat gedoe. Zelf besliste ze ook ooit dat heteroseksueel zijn een pak simpeler was dan dat bi-getwijfel, maar toen evolueerde ze zelf naar een vrouw en werd ze dus plots lesbisch.

Privé-zaak

Om het vrouwproces ook juridisch helemaal te doorlopen, moet Hilke dus wel onder het mes. Naast haar bedenkingen bij die verplichte – en peperdure – operatie, vindt Hilke ook die m/v-opdeling behoorlijk achterhaald. “Laten we de hele boel gewoon afschaffen, dat bespaart mij en alle transgenders een hele administratieve rompslomp, incluis talloze momenten van identiteitscrisissen als de arm der wet naar identiteitskaarten, rijbewijzen of sis-kaarten vraagt. We vermelden ook al lang niet meer op officiële papieren welke godsdienst we aanhangen. Dat is een privé-zaak. Nog minder heeft er iemand zaken mee of ik een piemel of een spleetje heb.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.