Harriet_Tubman_duskEindelijk zal er voor de eerste keer een Afro-Amerikaanse vrouw op een dollarbiljet staan. En wat voor één! Op het twintigdollarbiljet moet ex-president en slaveneigenaar Andrew Jackson plaats ruimen voor een ex-slavin met zeer veel haar op de tanden. Harriet Tubman ontvluchtte de slavernij en hielp nadien honderden andere lotgenoten te ontsnappen. Ze vocht mee voor een vrij Amerika in de burgeroorlog en zette zich als black feminist in voor vrouwenstemrecht. Voor deze door het leven getekende vrouw was het immers simpel: zwart of wit, vrouw of man: iedereen is gelijk.

Er zijn zo van die levens die te ongelofelijk lijken om waar te zijn. Dat van Harriet Tubman is er zo eentje. Uiteraard bestaan er veel mythes rond haar personage – inmiddels is ze al meer dan een eeuw overleden – maar toch zullen weinigen haar moed en energie kunnen evenaren.

Slavenbestaan

Harriet werd aan het begin van de 19de eeuw geboren op een slavenplantage in Maryland. Haar eerste job was die van baby-oppas. Begon de baby te wenen, dan werd de kleine Harriet geslagen met de zweep. Nadien werd ze verantwoordelijk voor de rattenvallen in de moerassen, tot ze bijna aan de mazelen bezweek. Eenmaal groter en sterker werd Harriet ingeschakeld voor loodzwaar veldwerk. Slagen en vernederingen waren dagelijkse kost. Zo kostte een ernstige schedelbreuk – ze kreeg een zwaar metalen voorwerp tegen het hoofd geslingerd dat eigenlijk voor een andere slaaf bedoeld was – haar ei zo na het leven. Ze zou steeds last blijven hebben van black-outs.

Vluchten

Harriet trouwde met de vrije Afro-Amerikaan John Tubman, wat echter geen vrijgeleide uit de slavernij betekende. In haar twintigerjaren besloot ze dan ook te vluchten naar het vrije noorden door gebruik te maken van de Underground Railroad. Dit was een netwerk van ‘safe houses’ waar slaven terecht konden op hun ontsnappingsroute. Eenmaal aangekomen in Philadelphia, keerde Harriet echter onmiddellijk terug om haar familie te gaan halen.

Conductor en spionne

Uiteindelijk zou Harriet als ‘conductor’ zo’n zeventig slaven in kleine groepjes naar de vrijheid leiden, wat haar de bijnaam ‘Mozes’ opleverde. Ondanks de prijs op haar hoofd werden zij en haar passagiers nooit ontdekt. Deze vaardigheden kwamen Harriet goed van pas toen de Amerikaanse burgeroorlog uitbrak. Als spionne hielp ze de Union Army, het leger van het vrije noorden, bij de overwinning. Ze was bovendien de eerste vrouw die een expeditie leidde bij de Combahee Ferry-raid, waarbij maar liefst 700 slaven werden bevrijd.

Suffragette

Na de oorlog zette Harriet zich in voor het vrouwenstemrecht. Reeds tijdens haar conductor-periode werd ze geholpen door suffragettes die hun huizen openden voor gevluchte slaven. Op de vraag of ze geloofde dat vrouwen moesten kunnen stemmen, zou ze geantwoord hebben: “Ik heb genoeg geleden om daar zeker van te zijn”. Als (ongeletterde!) activiste steunde ze de vrouwenbeweging door in de grote steden te speechen over haar activiteiten tijdens de burgeroorlog en op de allereerste bijeenkomst van de National Association of Colored Women in 1896, was Harriet de eregast. Ze vertelde over de opofferingen die zovele vrouwen maakten om duidelijk te maken dat zij helemaal niet moesten onderdoen voor mannen.

1 reactie op “zij-verhaal: Harriet Tubman
  • Komen er nog gespreksavonden over het uitzonderlijke leven van Harriet Tubman in de plaatselijke (Tienen) of regionale (Leuven) afdelingen ? Zij kan als voorbeeld/inspiratiebron gelden voor de vrouwen/maatschappij nu.
    Vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.