Equal Pay Day promoot ‘extreme housekeeping’

De nieuwe cijfers bewijzen het: vrouwen verdienen in België nog steeds 22% minder dan mannen. Daarom organiseren zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging en het ABVV op woensdag 20 maart 2013 al voor de negende keer Equal Pay Day (EPD), de dag voor gelijk loon voor vrouwen en mannen.

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen verdienden tijdens het voorbije jaar. De nieuwe cijfers tonen het aan: vandaag bedraagt die loonkloof nog steeds 22% (percentage brutomaandlonen, in de privésector, deeltijds werk inbegrepen). Dat is amper 0,18% beter dan vorig jaar en nagenoeg verwaarloosbaar. De dalende trend van de voorbije jaren heeft daarmee een status quo bereikt.

Deeltijds werk

De loonkloof bedraagt momenteel 21,69% (recentste percentage 2010) tegenover 21,87% vorig jaar. De loonkloof verkleint dus niet meer. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Dat is dan ook het thema van de Equal Pay Day-campagne dit jaar. Ongeveer 44% van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover slechts 9% bij de mannen.

Die keuze voor deeltijds werk gebeurt helemaal niet zo vrijwillig als vele mensen geloven. Voor 52% van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie tussen privéleven en werk de hoofdreden om deeltijds te werken.

Vrouwen worden zo dubbel getroffen: ze nemen een groter deel van de zorg op binnen het gezin en komen meer terecht in beroepen die in de richting van deeltijds werk zijn georganiseerd, zoals de distributie, de schoonmaak en de diensten aan personen.

Werk en gezin beter combineren

zij-kant en het ABVV stellen vier aanbevelingen voor om werk en gezin beter te kunnen combineren:

  • Meer zorgende vaders, via een uitbreiding van het vaderschapsverlof van de huidige 10 dagen naar 4 weken.
  • De uitbouw van collectieve zorgdiensten, zoals betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang, ook voor schoolgaande kinderen.
  • Betere informatie over deeltijds werk en de (negatieve) gevolgen ervan op de loopbaan, de werkloosheidsuitkering en het latere pensioen.
  • Een gezinsvriendelijke arbeidsorganisatie, waar vrouwen en mannen  ruimte krijgen om hun werk en privéleven te combineren. Zo vermijden we dat werknemers verplicht worden deeltijds te gaan werken.

Daarnaast vragen zij-kant en het ABVV ook de uitvoering van de loonkloofwet, die in 2012 gestemd werd maar nog op de nodige uitvoeringsbesluiten wacht.

‘Extreme housekeeping’

Ook in de EPD-campagnemiddelen dragen we de boodschap uit. Opvallend in deze campagne wordt opnieuw een spectaculaire videoclip van Mortierbrigade. Niemand minder dan wereldkampioen kickboxen Semmy Schilt laat er alle andere mannen zien dat huishoudelijke taken best wel stoer kunnen zijn… Hij promoot er op originele wijze ‘extreme housekeeping’ voor meer loongelijkheid v/m.

Hoogtepunt van de campagne wordt de actiedag op woensdag 20 maart 2013. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel delen vakbondsmilitanten van het ABVV en vrijwilligers van zij-kant dan duizenden flyers uit met een unieke powertool die een boormachine en een klopper combineert tot een krachtige symbolische mixer…

Meer info over deze lokale acties volgt later nog.

Meer informatie:

  • Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant: 0477 65 54 63, vera.claes@zij-kant.be
  • Caroline Copers, algemeen secretaris Vlaams ABVV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.