Wat doen we

zij-kant is de progressieve vrouwenbeweging die opkomt voor gelijke kansen v/m. We willen vrouwen en mannen empoweren en genderdiscriminaties wegwerken. Daarvoor voeren we acties en zetten we campagnes op touw. Zo sensibiliseren we over de loonkloof (vrouwen verdienen nog steeds een vijfde minder dan mannen), de ondervertegenwoordiging van vrouwen aan de top (nog geen derde van de managers is een vrouw) of partnergeweld (elke week sterven drie mensen door partnergeweld). We willen stereotypes doorbreken, rolpatronen in vraag stellen en mensen aanzetten tot actie. We richten ons daarbij tot een zo ruim en divers mogelijk publiek. Gelijke kansen is immers een zaak van iedereen.

Onze campagnes

Equal Pay Day

Er bestaat in ons land nog altijd geen loongelijkheid v/m. Daarom organiseren zij-kant en ABVV sinds 2005 Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m. Dit is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen het vorige jaar reeds ontvingen. In 2016 was dit 13 maart.

zij-kant in actie

Straffe madammen

Elk jaar organiseert zij-kant, samen met de vzw’s van de socialistische gemeenschappelijke actie, een Straffe Madammen Talkshow. Sterke vrouwen met verschillende ervaringen en achtergronden brengen hun verhaal. Om in de sfeer te komen organiseren we steeds een filmvoorstelling in de aanloop naar de Talkshow.

SOS Griet

In het kader van Equal Pay Day geeft onze Griet vrouwen tips voor loononderhandelingen bij sollicitaties en evaluatiegesprekken.

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart vieren we internationale vrouwendag. zij-kant eert de lange weg naar gelijke kansen die vrouwen over de hele wereld al hebben afgelegd en nog steeds te gaan hebben.

Horen Zien & Praten

Ongeveer één op de vijf vrouwen krijgt in ons land te maken met partnergeweld. Daarom voeren zij-kant, VIVA-SVV en sinds 2015 ook vzw Zijn elk najaar samen een sensibilisatiecampagne.

Mannendag

Feminisme enkel voor vrouwen? Niets van, gelijke kansen v/m is een tweerichtingsverhaal. Daarom bracht zij-kant in 2011 - voor het eerst in België! - internationale mannendag onder de aandacht. Op 19 november staat de man in de schijnwerpers.

Stem Vrouw

In België zijn er heel wat verkiezingen, maar minder vrouwelijke verkozenen. Met de Stem Vrouw-campagne wil zij-kant vrouwelijke kandidaten empoweren en kiezers sensibiliseren om op vrouwelijke kandidaten te stemmen.

Wereldvrouwenmars

zij-kant stapt samen met de andere Ladies in Red (ABVV – FOS – VIVA-SVV) mee tijdens de Wereldvrouwenmars. Deze symbolische optocht tegen geweld op vrouwen, armoede en oorlog is een initiatief van het wereldwijde netwerk ‘Wereldvrouwenmars’, opgericht na de Pekingconferentie.

 
One Billion Rising

Eén op de drie vrouwen wordt wereldwijd in de loop van haar leven slachtoffer van geweld. Dat komt neer op meer dan een miljard vrouwen en meisjes. One Billion Rising wil daarom elk jaar op Valentijnsdag wereldwijd een miljard mensen mobiliseren om de samenleving een geweten te schoppen.

 
Ondernemende vrouwen

Je bent vrouw en je wil wat. Een eigen zaak opstarten of draaiende houden is echter niet simpel. Daarom organiseert zij-kant elk jaar een gratis info- en netwerkavond voor ondernemende vrouwen. Op het programma: tonnen tips, tricks en een speeddate!

Wil je mee actievoeren? Heb je een lumineus idee voor een campagne?
Of wil je gewoon deel uitmaken van een enthousiaste groep vrijwilligers? Laat het ons weten, bij zij-kant zit je goed.