De schroom van vrouwen om over lonen te onderhandelen wordt in de wetenschappelijke literatuur vaak naar voren geschoven om een deel van de loonkloof tussen vrouwen en mannen te verklaren. Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen in werkelijkheid niet bang zijn om loonsverhoging te vragen. Het probleem is dat vrouwen deze opslag minder vaak krijgen dan mannen.

Onderzoek

In het debat over de loonkloof tussen vrouwen en mannen wordt vaak gezegd dat vrouwen minder vaak vragen naar een loonsverhoging. Een onderzoek van de Australian Workplace Relations betwist dit. Zij vonden geen verschil tussen het aantal vrouwen en mannen dat vraagt om een loonsverhoging. Voor het ontvangen van de loonsverhoging is daarentegen wel een verschil ontdekt. Mannen hebben 25% meer kans dan vrouwen op het krijgen van opslag als ze erom vragen. Ook op de werkvloer is er dus nog steeds sprake van discriminatie ten opzichte van vrouwen.

Loonkloof

Deze discriminatie tegenover vrouwen heeft uiteraard impact op de loonkloof. In België bedraagt deze nog steeds 20%. Dit wil zeggen dat vrouwen vandaag de dag nog steeds een vijfde minder verdienen dan mannen. De loonkloof is bovendien al vijf jaar even groot. Er komt geen verbetering in, we blijven ter plaatse trappelen. Als we op deze manier blijven doorgaan, bereiken we pas in 2061 loongelijkheid – nog 42 jaar wachten dus.

Tips

zij-kant en de vrouwen van het ABVV zetten enkele jaren geleden een campagne op touw om vrouwen tips te geven die ze kunnen gebruiken wanneer ze over hun loon onderhandelen. Enkele daarvan zijn:

  • Vraag altijd wat bedenktijd voordat je op een loonsvoorstel van de werkgever reageert.
  • Doe zelf een voorstel en zet hoog in als de werkgever naar je loonverwachting peilt.
  • Laat je niet ontmoedigen door een loonindicatie van de werkgever. Want in die loonindicatie is hun onderhandelingsmarge verrekend. Ze kan dus zeker nog naar omhoog.
  • Geloof in je kwaliteiten en benadruk je sterke kanten: selecteer 5 eigenschappen die van jou de geknipte medewerker maken.
  • Durf solliciteren voor functies met verantwoordelijkheid. Hoe hoger je functie, hoe hoger je loon.

Lees meer op www.sosgriet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.