deeltijds werkHet aantal vrouwen op de arbeidsmarkt is met 69% gestegen ten opzichte van 1986. Dat zeggen nieuwe cijfers van de FOD Economie. Goed nieuws dus, al blijkt dat deze werkende vrouwen vooral in deeltijdse jobs terechtkomen: 45% van de loontrekkende vrouwen heeft een parttime job, ten opzichte van 9% van de mannen.

Huisvrouwen zijn een met uitsterven bedreigde soort geworden. De voorbije dertig jaar hebben vrouwen immers en masse de keuken ingeruild voor het kantoor. Het totaal aantal werkenden steeg sinds 1986 met 30%, terwijl de beroepsactieve (15-64 jaar) bevolking slechts met 10% toenam. De werkgelegenheidsgraad is zo gestegen van 53% in 1986 naar 62% in 2016. De oorzaak van deze groei is de spectaculaire stijging (69%) van het aantal werkende vrouwen. In het totaal steeg het aandeel vrouwen in de werkende bevolking (loontrekkenden en zelfstandigen) van 36% naar 46%.

Mannen

Het aantal mannen steeg in diezelfde periode slechts met 8%, waardoor hun werkgelegenheidsgraad zelfs licht is gedaald.

Deeltijds

Toch is er een kanttekening te maken bij dit goede nieuws: met de massale intrede van vrouwen op de arbeidsmarkt schoot vooral het aantal deeltijdse jobs de hoogte in. Tegenwoordig werkt 45% van alle loontrekkende vrouwen deeltijds; bij mannen gaat het slechts om 11%.

Equal Pay Day

Deze genderongelijke verdeling van de arbeidstijd vormt al jaren het speerpunt van onze Equal Pay Day-campagnes. Een groot deel van de loonkloof v/m wordt immers verklaard door het feit dat vrouwen veel vaker dan mannen deeltijds werken. Vooral de combinatie werk-gezin, en dan vooral de genderstereotiepe verwachtingen over deze combinatie, duwen vrouwen richting zorgverloven en deeltijdse jobs. Gisteren verscheen nog een Nederlandse studie waaruit blijkt dat mannen gelukkiger zijn als ze voltijds werken, omdat ze nog steeds de kostwinner willen zijn.

Dat heeft echter gevolgen voor het loon, maar ook voor de verdere carrièrekansen en promoties van vrouwen. Momenteel bedraagt de loonkloof bij de gemiddelde brutomaandlonen in de privésector 20%. Na de arbeidsmarkt botsen vrouwen bovendien op een pensioenravijn van 25%. Op Equal Pay Day pleitte zij-kant dan ook dit jaar voor het recht op voltijds werk, voor iedereen.

Zachte sectoren

De stijging van vrouwen op de arbeidsmarkt blijkt ook uit de cijfers van de sterkst groeiende sectoren. Zo was de non-profitsector, een traditioneel ‘zachtere’ sector, goed voor 29% van de jobs in 1986 tegenover 36% nu. Ook de dienstensector steeg van 35% werkenden in 1986 naar 42% van de werkenden nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.