Vrouwen en vrede, een natuurlijke combinatie. Vrouwen zijn niet alleen slachtoffer maar eerst en vooral actor in de samenleving. Ze werken actief mee aan de postconflict opbouw van hun land, verdedigen de vrouwenrechten en nemen actief deel aan de vredesonderhandelingen. Toch spelen vrouwen vandaag ondanks hun vredestalent slechts een kleine rol in vredesprocessen.

banner_vrouwenkracht_netResolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad werd in oktober 2000 van kracht. De Resolutie geeft erkenning aan de kracht van vrouwen om op te treden als bemiddelaar in een conflict en actief mee te werken aan postconflict maatschappijopbouw. Dezelfde Resolutie stelt bovendoen vrouwenrechten prioritair op de agenda van vredesonderhandelingen.

Sinds januari 2007 zetelt ook België in de VN-veiligheidsraad en dat voor 2 jaar. Wij willen dat België de aandacht voor vrouwen in het vredesproces bovenaan de politieke agenda zet en een voorbeeld is in de Veiligheidsraad. Tijd dus om de krachten nogmaals te bundelen in een ruim samenwerkingsverband.

Daarom lanceerden de Nederlandstalige Vrouwenraad samen met Moeders voor Vrede de nationale campagne "Vrouwenkracht = Vredesmacht". Hoogtepunt van de campagne wordt de vredesdag op 20 oktober in Ieper.

Op de vredesdag zijn er twee hoofdactiviteiten : de internationale conferentie (+ standenmarkt) en de vredesmanifestatie "1000 Vredesvrouwen". Daarnaast zijn er tentoonstellingen, een bezoek aan het Flanders Field museum, geleide wandelingen en veel meer.

Ook de Ladies in Red (zij-kant, VIVA-SVV, ABVV-vrouwen en FOS) ondersteunen deze nationale campagne. Wij zullen er ook zijn in Ieper op zaterdag 20 oktober. Jij bent vanzelfsprekend meer dan welkom! Hou vanaf vandaag onze site in het oog en ontdek ons culturele aanbod in het teken van de vredesdag.


Maar je kan ook vandaag al reageren en de actie mee ondersteunen door de petitie te tekenen. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe meer wij de beleidsmensen onder druk kunnen zetten. België heeft in deze als lid van de Veiligheidsraad een grote verantwoordelijkheid en moet Resolutie 1325 toepassen in haar eigen beleid. Om de petitie te ondertekenen, klik hier : "Ik onderteken het Charter Vrouwenkracht is Vredesmacht". Het Charter zelf kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.