Vandaag woont zij-kant een internationaal colloquium bij naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de abortuswet. Centraal staat het stigma rond abortus. zij-kant zond een poster in om duidelijk te maken: voor of tegen abortus, dat is niet de juiste vraag. Deze boodschap uit 1990 blijkt nog steeds even actueel.

LUNA (de koepel van Nederlandstalige abortuscentra) en IPPF (International Planned Parenthood Federation), voorzien tijdens het colloquium een postertentoonstelling. Daarvoor riepen de organisatoren de aanwezige organisaties op om in beeld en tekst uit te drukken wat er volgens hen nodig is om het abortusstigma in de toekomst weg te werken, en hoe kwaliteitsvolle abortusverlening kan verzekerd worden.

Voor of tegen is niet de juiste vraag

Ook zij-kant zond een poster in, die geselecteerd werd. We willen hiermee duidelijk maken dat de abortuskwestie geen vraag is van voor of tegen zijn. Dat was het 25 jaar geleden niet, en nu nog steeds niet. Niemand is voor abortus. Abortus blijft letterlijk en figuurlijk een pijnlijke ingreep waar niemand iets bij wint. Geen enkele vrouw gaat hier dan ook lichtzinnig over, geen enkele vrouw beëindigt haar zwangerschap voor haar plezier. Maar soms is abortus het enige alternatief, vandaar ook de term ‘noodsituatie’ in de wet.  Wat een noodsituatie is, beslist elke vrouw voor zichzelf.

Het is belangrijk om dit te benadrukken, nu het maatschappelijk debat rond de uitbreiding van de wet op gang komt. Sommige tegenstanders beweren dat de toegang tot abortus op deze manier ‘te gemakkelijk’ wordt. Alsof het gaat om een onbedwingbare drang van vrouwen met lichte zeden. Wie ongewenst zwanger is en om een of andere reden echt geen uitweg ziet, moet geholpen worden. De vrouwen die door de restrictie van twaalf weken uit de boot vallen, behoren meestal tot de meest kwetsbare groepen: zij die psychologische problemen hebben, geen vangnet hebben, druk van buitenaf ervaren om de baby te houden, minderjarig zijn…  Deze vrouwen hebben abortus nog het meeste nodig.

Resolutie

zij-kant tekende eveneens een resolutie die op het einde van de conferentie door LUNA, IPPF Europe en de koepelorganisatie van abortuscentra in Franstalig België (GACEHPA) zal overhandigd worden aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ook de Vrouwenraad tekende deze resolutie. Hierin wordt gevraagd om abortus uit het strafrecht te halen, zoals Leona Detiège reeds voorstelde in 1979. Daarnaast vragen de ondertekenende organisaties om zwangerschapsafbrekingen op verzoek van de vrouw ook na twaalf weken mogelijk te maken, de nationale evaluatiecommissie om te vormen tot een onafhankelijke en wetenschappelijke commissie, neutrale informatie te verstrekken via de informatiekanalen van de overheid en de thema’s ongewilde zwangerschap en abortus onderdeel te maken van het leerplan van medische, paramedische en psychosociale opleidingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.