Bijna vier op de tien Vlaamse vrouwen is het slachtoffer van seksisme op het werk. Dat blijkt uit een bevraging van VRT en Knack bij 1.000 Vlamingen. Sensibilisering van werknemers én werkgevers is cruciaal, vindt zij-kant. Enkele maanden geleden voerde de progressieve vrouwenbeweging nog actie rond ongewenst seksueel gedrag op het werk.

Uit de bevraging van VRT en Knack bij 1.000 Vlamingen blijkt dat seksisme op de werkvloer alomtegenwoordig is. Maar liefst 85 procent van de ondervraagden denkt dat er op zijn/haar werk seksisme voorkomt, 50 procent stond er zelfs bij. Van deze getuigen reageerde de helft door een opmerking te maken, maar een derde deed niets. Nochtans vindt de helft van de vrouwen dit een groot probleem, de helft van de mannen vindt dit net niet.

Zwijgen

Een derde van de ondervraagden (28 procent) geeft aan ooit zelf het slachtoffer geweest te zijn van seksistische opmerkingen of handelingen op de werkvloer. Vrouwen (38 procent) ervaren vaker seksisme dan mannen (19 procent). De helft van de vrouwen reageerde met een opmerking, een derde reageerde niet. Klachten indienen gebeurt zelden: slechts vier van de 1.000 ondervraagden trok intern aan de alarmbel, slechts 1 procent stapte naar de politie. Nochtans zijn seksistische gebaren of handelingen sinds vorig jaar strafbaar. (deredactie.be, 28/04/2015)

Hier trek ik de lijn!

zij-kant en VIVA-SVV organiseerden vorig najaar de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’ over ongewenst seksueel gedrag op het werk. Met een grote meetlat trokken ze naar openbare plaatsen en bedrijven in Vlaanderen en Brussel. Voorbijgangers konden met magneten op deze meetlat aanduiden wat voor hen te ver ging: een knipoog, een starende blik, je telefoonnummer vragen of een hand op je billen….

Grapjes

zij-kant en VIVA-SVV deden dit naar aanleiding van de nieuwe wet (op initiatief van voormalig minister van Werk Monica De Coninck) over de preventie van psychosociale risico’s op het werk. Deze wet definieert ongewenst seksueel gedrag op het werk als volgt: “elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.”

En wat dan met grapjes? Zoals genderexperte Katrien Van der Heyden zegt: “Van zodra een van beiden het plagen niet meer leuk vindt, wordt het pesten.”

Gevolgen

De gevolgen van seksisme kunnen ingrijpend zijn voor werknemers en werkgevers. Werknemers kunnen negatieve gevolgen ondervinden voor hun gezondheid, relationele en financiële toestand en beroepsleven. Werkgevers kunnen voor hoge kosten komen te staan als gevolg van ziekte en werkverzuim.

Sensibilisering

zij-kant pleit voor een doorgedreven sensibilisering van werknemers en werkgevers. Ongewenst seksueel gedrag op het werk is immers het best aan te pakken wanneer deze beide partijen de handen in elkaar slaan. Een assertieve houding bij werknemers blijkt de beste remedie tegen ongewenst seksueel gedrag op het werk, maar de werknemer moet ook ondersteund worden door een bedrijfsklimaat waar geweld niet getolereerd wordt en open kan besproken worden.

 

Meer info over onze campagne over ongewenst seksueel gedrag op het werk: horenzienenpraten.be

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.