Verkiezingsdossier 2018 Cover_WEBSlechts 24% van het totale aantal lijsten voor de lokale verkiezingen wordt getrokken door een vrouw. Dat is geen goed teken voor de genderdiversiteit in de toekomstige schepencolleges en gemeenteraden, want het zijn vaak de lijsttrekkers die de meeste stemmen (en dus de zetels) binnenhalen.

Na de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijsten op maandag 17 september, stelt het Agentschap Binnenlands Bestuur vast dat 36.545 effectieve kandidaten op 14 oktober zullen meedingen naar een zetel in de gemeenteraad. Dit zijn er 122 minder dan in 2012. De lijstindieners kunnen tot donderdag 20 september nog bezwaren en verbeteringen indienen.

Van de effectieve kandidaten zijn 49% vrouwen en 51% mannen. Een geldige lijst telt evenveel mannen als vrouwen, met een maximaal verschil van één (een lijst heeft een oneven aantal plaatsen). Er zijn 394 vrouwelijke lijsttrekkers in Vlaanderen.

Vrouwen op de tweede plaats

Slechts één vierde van de lijsten wordt dus getrokken door een vrouw (24%, een stijging met 4,36 procentpunten ten opzichte van 2012). Dat is problematisch, als je weet dat lijsttrekkers in de regel de meeste stemmen binnenhalen, en dus de meeste kans maken om verkozen te worden.

Volgens de wet moeten beide geslachten wel vertegenwoordig zijn op de eerste twee plaatsen. Vrouwen komen dus op drie van de vier lijsten slechts op de tweede plaats. Echte gendergelijkheid is er in de lijstvormingen niet.

#StemVrouw

Nu is het aan ons als kiezer, om onze macht te laten gelden. Hoe meer voorkeursstemmen vrouwelijke kandidaten krijgen, hoe meer kans dat ze verkozen worden. En hoe meer stemmen, hoe groter de kans op een zitje in de gemeenteraad en een uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester.

50/50

Natuurlijk heeft de overheid ook een rol te spelen. De vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 toonden immers aan dat – ondanks de impact van onze #StemVrouw-campagne – er een groot verschil was tussen het aantal verkozen vrouwen (37%) en het aantal vrouwen in de uitvoerende functies (ons land telde slechts 34% vrouwelijke schepenen en 16% vrouwelijke burgemeesters in 2017).

Bij de stap van verkozen raadslid naar uitvoerend schepen en burgemeester moeten vrouwen in de volgende legislatuur meer kansen krijgen. In een naar gendergelijkheid strevende samenleving is het niet meer dan normaal dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en het v/m-evenwicht in de bestuursfuncties verder invoert en bewaakt, net zoals ze dat nu al doet op de kieslijsten. Een eerlijke quotaregeling die verder gaat dan de wettelijke verplichting dat beide geslachten moeten vertegenwoordigd zijn is nodig bij de toekenning van de uitvoerende mandaten.

zij-kant pleit daarom voor een eenvoudige, maar des te sterkere maatregel: de pariteit in alle uitvoerende bestuursorganen. 50/50 dus, of het nu gaat om een schepencollege of een deputatie.

Contactpersoon: Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, 0477/65 54 63, vera.claes@zij-kant.be

Meer over onze voorstellen lees je in ons dossier en op www.stemvrouw.be 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.