quotaHet aantal vrouwen in de bestuursraden is op 8 jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dankzij de genderquotawet maken Belgische bedrijven werk van hun genderbeleid. Een verdienste van Kamerlid Bruno Tuybens, die het wetsvoorstel eind 2010 indiende. zij-kant was al langer pleitbezorger voor een dergelijke wet, en is dat nog steeds. Want er is nog werk aan de winkel, zo blijkt.

Binnen minder dan een jaar treedt de wet van 28 juli 2011 over de aanwezigheid van vrouwen in de bestuursraden van beursgenoteerde ondernemingen en economische overheidsbedrijven in werking. Volgens de wet moet deze raden van bestuur (afhankelijk van onder meer hun grootte) tegen 2017 of 2019 niet meer dan twee derde bestuurders van hetzelfde geslacht tellen. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen maakte de balans op. De dwingende aanpak werkt, want het aantal vrouwen is op 8 jaar tijd verdrievoudigd van 8,2% in 2008 naar 21,6% in 2016. Drie goede leerlingen zijn Melexis, Proximus en IBA. zij-kant juicht deze ontwikkeling toe, als grote verdediger van de quotawetgeving. Het minder goede nieuws: slechts 38,7% van de bedrijven heeft de wettelijke quota al bereikt.

“De resultaten zijn vooral zichtbaar in de grootste beursgenoteerde bedrijven. Dat is logisch omdat zij tegen 2017 moeten voldoen aan de wet om geen financiële sancties op te lopen, terwijl de kleine en middelgrote ondernemingen nog tijd hebben tot 2019”, verklaart Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM.

Huishouden en opvoeding

Het feit dat veel vrouwen nog vaak moeten kiezen tussen moederschap en carrière, en dat ze binnen hun gezin het meeste werk verzetten in het huishouden en de opvoeding, kunnen een verklaring zijn voor deze eerder zwakke vrouwelijke vertegenwoordiging”, legt Liesbet Stevens uit. zij-kant ondervoorzitster Vicky Corbeels, die de conferentie bijwoonde, klaagt de uitspraak aan van één van de CEO’s, die het nodig vond aan te stippen dat telewerk vooral voor vrouwen extra interessant is omdat ze zo hun huishoudelijk werk beter kunnen combineren.

Directiecomités

De wet van 28 juli 2011 is van toepassing op de bestuursraden, maar niet op de directiecomités. En dat is merkbaar. Hoewel de evolutie positief is blijven vrouwen er heel zwak vertegenwoordigd. Zo telde in 2016 76,2% van alle onderzochte directiecomités geen of slechts één vrouw. De situatie is bijzonder ongelijk in de overheidsbedrijven. Zij tellen slechts 8,3% vrouwen in hun directiecomités, tegenover 17,9% voor de beursgenoteerde private ondernemingen. Om een echte mentaliteitsverandering op gang te brengen, wenst het Instituut dat er ook genderquota worden opgelegd voor de directiecomités van beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven.

Aanbevelingen

Het Instituut wijst opnieuw op het belang van het beschermen, versterken en flexibeler maken van de systemen voor ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking en om vaders aan te moedigen om er gebruik van te maken. zij-kant ijvert al geruime tijd voor 10 dagen verplicht geboorteverlof voor vaders dat 100% vergoed wordt. Naar aanleiding van ons Equal Pay Day dossier vragen we ook voor een evenwichtiger en uitgebreider ouderschapsverlof: 16 maanden, waarvan minimaal drie maanden exclusief gereserveerd zijn voor de moeder en drie maanden voor de vader of mee-ouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.