FJC
Het CO3-project in Antwerpen.

Het proefproject in Antwerpen waarbij de versnipperde hulpverlening rond familiaal geweld wordt gecentraliseerd, zal nu op verschillende plekken in Vlaanderen ingevoerd worden. zij-kant pleit al jaren voor een uitbreiding van deze Family Justice Centers.

De VRT berichtte gisteren over het succesvolle CO3-proefproject in Antwerpen, waarbij gezinnen met een verleden van zwaar geweld worden opgevangen en geholpen via een ketenmodel.  CO3 staat voor cliëntcentrale organisatie met drie partners. De cliënt is het gezin. Het ketenmodel verwijst naar de samenwerking tussen de drie partners: politie en justitie, de hulpverlenings- en zorgsector en de lokale besturen. Door deze hulpverlening samen te brengen wordt versnippering tegengegaan en kan verder familiaal geweld voorkomen worden.

Samenzitten

Sinds kort zitten deze mensen in Antwerpen ook fysiek samen in één gebouw, een zogeheten Family Justice Center, waardoor alle slachtoffers van intrafamiliaal geweld niet meer naar verschillende locaties moeten om hulp te krijgen. Op die manier wordt de dienstverlening nog laagdrempeliger.

Ook kan de hulpverlening op deze manier samen de risico’s inschatten en één plan opstellen om het gezin te beschermen en een verdere escalatie van het geweld te vermijden. Dat kan volgens de Provincie Antwerpen via een steunfiguur, een goede band met de kinderen, een zinvolle dagbesteding, inzicht in de noden van de kinderen…

Zwaar geweld

De gezinnen die geholpen worden hebben een verleden van zwaar en veelvuldig geweld en problemen op verschillende leefdomeinen (kleine huisvesting, schulden, alcoholmisbruik, vechtscheidingen), een moeilijke opstart van de hulpverlening of andere begeleiding en een zorgwekkende opvoedingssituatie voor de kinderen.

Uitbreiding

Uit onderzoeken blijkt dat deze aanpak echt werkt, vandaar de beslissing om het systeem van de  gespecialiseerde centra uit te breiden naar heel Vlaanderen.

zij-kant juicht deze evolutie toe. Tijdens onze jaarlijkse antigeweldcampagnes pleiten we samen met VIVA-SVV en vzw Zijn telkens voor een uitbreiding van deze interdisciplinaire centra opdat de geweldproblematiek zo integraal mogelijk wordt behandeld en verdere escalaties voorkomen worden.

Meer info over de antigeweldcampagnes van zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn vind je op www.horenzienenpraten.be

Meer info over het Antwerpse pilootproject vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.