foto pride 2015
De Parade@Pride in 2015 – copyright: Egenius

Ook volgend weekend zijn de zomervibes gegarandeerd want zaterdag trekt voor de 22ste keer de Parade@Pride door onze hoofdstad. Dit regenboogkleurige feest vormt het hoogtepunt van het Pridefestival en vraagt gelijkberechtiging voor de LGBTQI-gemeenschap. Dit jaar is het thema de discriminerende wet op de transseksualiteit. zij-kant ondersteunt hun eis voor een wet die voldoet aan internationale mensenrechtenbepalingen, gebaseerd op respect en zelfidentificatie.

Op 14 mei vindt op de Kunstberg de Parade@Pride plaats, waar LGTBQI*-verenigingen en tienduizenden sympathisanten al feestend ijveren voor de rechten van holebi’s en transgenders. Dit jaar vragen de organisatoren aandacht voor de discriminerende wet op de transseksualiteit.

zij-kant schaart zich als progressieve vrouwenbeweging achter de eisen van de LGTBQI-gemeenschap. Gelijke kansen is immers een verhaal dat in meerdere richtingen gaat. Wij pleiten dan ook voor de emancipatie en evenwaardige participatie van alle genders in de samenleving. Dit zijn vrouwen én mannen, ongeacht hun seksuele voorkeuren, maar ook mensen die niet in het ene of het andere hokje passen.

Stuitende onrechtvaardigheden

Vooral deze groep van transgenders botst op stuitende onrechtvaardigheden. Zo zijn zij in België verplicht, willen zij officieel van geslacht veranderen, om een hormonenbehandeling te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren. Aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten zij dan ook een verklaring van de psychiater en de chirurgie voorleggen, zodat bewezen kan worden dat de transgender “de voortdurende en onomkeerbare innerlijke overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan datgene dat is vermeld in de akte van geboorte” en dat zij/hij “lichamelijk zodanig aan dat andere geslacht is aangepast als uit medisch oogpunt mogelijk en verantwoord is”.

Wie enkel haar/zijn voornaam wil laten veranderen, moet eveneens een verklaring van de psychiater en de endocrinoloog voorleggen om aan te tonen dat hij/zij werkelijk overtuigd is tot het andere geslacht te behoren en dat een hormoonbehandeling werd opgestart.

Schending van de mensenrechten

België lijkt zo juridische en administratieve obstakels belangrijker te vinden dan welzijn. zij-kant verzet zich tegen deze discriminaties, en daarbij staan we niet alleen. Een flagrante schending van de mensenrechten, zo oordeelde ook Amnesty International in 2014. Het parlement beloofde zich te buigen over een aanpassing van de transgenderwet uit 2007.

Ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en mannen sprak zich al uit tegen de transseksualiteitswet. Doordat de wet medische ingrepen, inclusief een onomkeerbare sterilisatie, als voorwaarde stelt voor de aanpassing van de juridische geslachtsregistratie, schendt ze volgens het Instituut de fysieke integriteit van de persoon en diens recht om erkend te worden in de eigen genderidentiteit.

Klachten

Volgens het Instituut zijn transgenders in het bijzonder het slachtoffer van geweld en discriminatie omwille van hun geslachtsaanpassing, genderidentiteit of genderexpressie. Het aantal meldingen van transgenders maakte in 2014 bijna 10 procent van alle meldingen bij het Instituut uit. Deze vragen en klachten komen van transgenders zelf, personen die zich (nog) niet als transgender outen, de omgeving van transgenders en transgenderverenigingen.

Praktisch

De Parade vertrekt zaterdag 14 mei om 14.00 uur op de Kunstberg en trekt via Sint-Michiels en Sint-Goedele naar De Munt en De Brouckère. Nadien daalt de parade weer af richting station Brussel-Centraal en de Kunstberg.

Alle info vind je op de website.

* Lesbians, Gays, Bisexuals, Transgenders, Queers en Intersexuals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.