Presentaties

zij-kant heeft als vrouwenbeweging jarenlange expertise opgebouwd rond gelijke kansen v/m. Met dit educatief aanbod richten we ons tot sociaal-culturele en andere organisaties die op zoek zijn naar gastsprekers.

70 jaar vrouwenstemrecht: Oma had geen stemrecht, mama geen pil, dochter geen tijd…

vorming vrouwenstemrecht

Op 26 juni 1949 mochten vrouwen voor het eerst naar de stembus om hun vertegenwoordig(st)ers in het parlement te kiezen. De wet uit 1948 had heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk kregen vrouwen volwaardig politiek zeggenschap. Maar daarom nog geen politiek medezeggenschap.
Met de presentatie '70 jaar vrouwenstemrecht' blikt zij-kant terug op die prille paritaire democratie, de lange weg naar politieke gelijkheid, en kijkt ze vooruit naar een toekomst waarin politiek evenwicht hopelijk voor iedereen vanzelfsprekend is.

  • De eerste keer stemmen, hoe spannend was dat?
  • Welke strijd voerden de suffragettes en de Dolle Mina’s?
  • Wanneer kwamen er vrouwen in de regering?
  • Hoeveel vrouwen en mannen moeten er vandaag op de kieslijsten en waarom?
  • Waarom zou gelijkheid v/m in de politiek vanzelfsprekend moeten zijn?

Deze en andere onderwerpen komen aan bod, met daarbij voldoende ruimte voor vragen en discussie. Aan de hand van verhalen, citaten, een quiz en originele beeldfragmenten uit 1949 wordt elke deelnemer meegenomen in een boeiend verhaal dat nog steeds actueel is.

Zie ook onze aparte website: www.stemvrouw.be/historiek

Mooi is anders: schoonheidsidealen door de eeuwen heen

In het kader van het BIMBO-project (‘Beauty Is More Being Ourselves’) rond schoonheidsidealen en beeldvorming, lanceert zij-kant de presentatie: ‘Mooi is anders’.

Deze presentatie brengt de schoonheidsidealen van verschillende volkeren en periodes in kaart, van de voluptueuze prehistorische Venusbeeldjes over de Afrikaanse lipschijven, de Chinese lotusvoetjes en de intimiderende grandeur van Versailles. Om dan terecht te komen bij Coco Chanel, olifantenpijpen, Madonna en Twiggy. Vandaag moeten vrouwen én mannen zich dan weer wapenen tegen de illusies van media, Photoshop en plastische chirurgie. In deze vorming ontdekken we hoe we de droombeelden van perfectie kunnen doorprikken, zodat we eindelijk complexloos kunnen genieten van schoonheid in al haar vormen.

Meer informatie vind je op onze BIMBO-website.

Wil je graag een van deze presentaties organiseren in jouw vereniging? Neem dan contact met ons op via telefoon (02/552 02 62) of e-mail (info@zij-kant.be).