icon_rapportOp maandag 26 maart werd het eerste officiële loonkloofrapport voorgesteld. Dit rapport werd opgesteld door het Instituut voor Gelijkheid van vrouwen en mannen en de FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg). In dit rapport wordt de loonkloof op 15% geschat. Mannen verdienen anno 2007 dus nog steeds een pak meer dan vrouwen. De organisatie van Equal Pay Day door ABVV en zij-kant is dus broodnodig. Minister van Werk Peter Vanvelthoven reageerde alvast met de voorstelling van enkele maatregelen om de loonkloof aan te pakken.



De combinatie werk en gezin vergemakkelijken. Met het Label Gelijkheid Diversiteit ondernemingen aanmoedigen acties te ondernemen om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te vergroten. Typische vrouwelijke kenmerken even hoog waarderen als typisch mannelijke. Dit zijn volgens minister van Werk Peter Vanvelthoven manieren om de loonkloof aan te pakken.

Hij stelde een checklist op waarmee werkgevers voortaan kunnen nagaan of het systeem dat ze gebruiken om het loon van iemand te bepalen, genderneutraal is. De criteria die gebruikt worden, moeten genderneutraal zijn. Specifieke kenmerken van vrouwenfuncties moeten in dezelfde mate tot uitdrukking komen in de criteria voor de beschrijving van de functie en mogen niet lager gewaardeerd worden, zoals nu vaak het geval is. Zo mogen inlevingsvermogen en discretie – typisch vrouwelijke troeven – niet lager gewaardeerd worden dan typisch mannelijke eigenschappen zoals gezag en organisatie. Bij het beschrijven van functiecriteria aan de hand van voorbeelden is het belangrijk dat er niet alleen typische mannelijke of vrouwelijke voorbeelden gebruikt worden. Bij zwaarte van het werk moet bijvoorbeeld niet alleen het heffen van zware zakken cement maar ook het optillen van mensen opgenomen worden.

Het komt er dus op aan vrouwelijke eigenschappen in dezelfde mate te waarderen als mannelijke eigenschappen en gedurende het hele proces van functiewaardering waakzaam te zijn dat er geen discriminaties optreden. 

Wil u meer weten over de checklist van minster Vanvelthoven, lees dan nu zijn persbericht: pb_rapport_loonkloof_2

Om het pas gepresenteerde loonkloofrapport te bekijken, kijk hier: ecart_salarial_nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.