Zijn door de coronacrisis de traditionele genderrollen terug van nooit echt weg geweest?

Shakespeare schreef King Lear terwijl hij in quarantaine zat: in de 17de eeuw waarde de pest rond in Londen. Maar dat lukte natuurlijk alleen maar omdat zijn Shakespeares vrouw met zijn kinderen in zelfisolatie zat buiten de stad.

Om maar te zeggen: crisissen zetten bestaande ongelijkheden op scherp. Dat is met deze pandemie niet anders. De genderkloof lijkt volop terug van nooit echt weggeweest.

Nu de scholen dicht zijn, de babysitters onbereikbaar en de poetshulp werkloos, moet er veel gezorgd worden. In de meeste huishoudens is dit momenteel vooral (of soms volledig) een vrouwentaak. Niet alleen omdat deze genderstereotypen nog steeds diep ingebakken zitten, maar ook omdat het vaak praktischer is: aangezien vrouwen minder geld binnenbrengen – de loonkloof bedraagt nog steeds 24% -, is het logischer dat zij hun betaalde werkuren terugschroeven. In de vrouwelijke sectoren (denk aan onderwijs, sociale profit, verkoop…) is het bovendien moeilijker om flexibel en vanop afstand te werken, waardoor vrouwen verplicht voltijds huisvrouw worden.

En zo lijken we even gekatapulteerd naar de jaren vijftig, waarbij vrouwen naarstig op zoek gaan naar gezonde receptjes, knutseltips en bezigheidstricks uitwisselen met andere moeders en tussendoor het huis een beurt geven.

Hoe zit het bij jou thuis? Wordt het werk gelijk verdeeld, of toch niet helemaal?

Doe mee met de poll op onze sociale media of reageer hieronder via de commentaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.