Opdat moeders ook het recht krijgen om hun naam door te geven aan hun kinderen

Vandaag draagt een kind verplicht de naam van de vader. Het Belgisch naamrecht dateert uit 1794. Onze politieke wereld doet er reeds 25 jaar over om de oubollige wet te actualiseren. De campagne Happy Mother’s Day dringt aan op een spoedige actie van het beleid om dit flagrant voorbeeld van discriminatie zo spoedig mogelijk de wereld uit te helpen. De campagne is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, met steun van Amazone vzw en de Vrouwenraden. Het Instituut voor de  Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft de vrouwenorganisaties uitgenodigd om aan deze actie deel te nemen en op die manier spreekbuis te zijn voor dit initiatief.

Happy Mother’s Name ondersteunt de dubbele naamgeving, waarbij beide ouders hun naam doorgeven aan hun kind, om de huidige discriminatie tussen vrouwen en mannen ter zake uit de wereld te helpen. De Facebookcampagne spoort vrouwen en mannen aan om alvast hun moeders’ en vaders’ naam toe te voegen op hun Facebookprofiel en de Pic Badge toe te voegen aan hun profielfoto. Hierbij werd uitgegaan van het concept van Moederdag: Mother’s Day = Mother’s Name; I celebrate my mother and add her name to my father’s on my Facebook profile.

De verplichting om een kind de familienaam van de vader te geven werd in december 2010  in een enquête van de Juristenkrant verkozen tot het meest verwerpelijke wetsartikel. Vijfentwintig jaar geleden bond de politieke wereld voor het eerst de kat de bel aan. Pionier ter zake was Luc Van den Bossche die op 3 februari 1986 in de kamer een wetsvoorstel indiende. In de Senaat stelde Lydia De Pauw-Deveen samen met een groep gelijkgestemden op 31 oktober 1987 een gelijkaardig wetsvoorstel voor..  Dat schoof de naam van de moeder naar voor als familienaam voor het kind, vanuit het argument dat deze regeling het beste aansluit bij de biologische werkelijkheid. Immers: ‘Mater semper certa est’: van het moederschap zijn we altijd zeker.  Voor mannen is dat anders. Zij kunnen kinderen hebben bij tal van vrouwen. Menig man is zelfs vader geworden, zonder dat zijn vrouw er iets van afwist.

De laatste jaren klinkt de kritiek op deze oubollige en achterhaalde wet luider en luider. Op het niveau van het internationaal recht werd België al op de vingers getikt voor deze aanhoudende discriminatie. De federale regering heeft nu ook in haar algemene beleidsnota Gelijke Kansen de overdracht van de naam van het kind opgenomen, Laat deze Moederdag eindelijk symbool staan voor het recht van moeders om ook hun naam door te geven aan hun kinderen.

Campagne Happy Mother’s Name op Facebook.

Het advies van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen vindt u hier

Het Vrouwenraad dossier vindt u hier

Perscontact

Elodie Debrumetz

Communicatieverantwoordelijke

Instituut voor de  gelijkheid van vrouwen en mannen

Tel. 02 233 49 47

04 97 23 67 67

elodie.debrumetz@iefh.belgique.be.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.