partnergeweldDe hogeschool UC Leuven-Limburg ontwikkelde een onlinetool om de risico’s op partnergeweld in te schatten. Tot nu toe moesten politie en justitie vertrouwen op hun buikgevoel, waardoor vaak niet of te laat werd ingegrepen bij de jaarlijks meer dan 40.000 aangiften van partnergeweld. Zo kregen volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in drie jaar tijd slechts een honderdtal daders een tijdelijk huisverbod opgelegd, nochtans een zeer belangrijke preventieve maatregel.

Dit risicotaxatie-instrument registreert 13 factoren, zoals financiële problemen, een relatiebreuk, werkloosheid, een verslaving… Zowel de partners als de relatie worden daarbij in rekening gebracht. Het team van professor Anne Groenen van UCLL ontwikkelde de tool, in samenwerking met kennisinstellingen, professionals en studenten. Ook met de noden van politie, justitie en sociale diensten werd rekening gehouden. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs stelde het meetinstrument voor in het kader van haar nationaal actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld.

Ingrijpen

Is het eindresultaat oranje of rood, dan moet ingegrepen worden. “In dat laatste geval is het zeker gerechtvaardigd om meteen veiligheidsmaatregelen te nemen voor het slachtoffer en gerechtelijke maatregelen op te leggen, zoals een tijdelijk huisverbod”, zegt Anne Groenen in De Standaard. “Ook als er nog geen feiten gebeurd zijn. Een ernstige bedreiging kan volstaan.”

Politie, gerecht en hulpverlening

Elke Sleurs kocht het meetinstrument reeds aan voor alle politiekorpsen. Via het samenwerkingsprotocol kunnen ook het parket en de hulpverlening hiervan gratis gebruik maken. Vormingen worden reeds aangeboden om de professionals met de tool te leren werken.

 Bekijk de onlinetool hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.