people-1082915_1920In 2016 bestond één op de drie Belgische huishoudens uit één persoon. Volgens de  prognoses van het Federaal Planbureau zullen deze singles in 2061 maar liefst de helft van de huishoudens uitmaken. Vooral de vergrijzing speelt hier een grote rol: door de hogere levensverwachting van vrouwen wonen zij na hun tachtig jaar vaak alleen. Bij de eenpersoonshuishoudens tellen we ook steeds meer mannen tussen 25 en 50 jaar. Dat houdt verband met de stijging van het aantal eenoudergezinnen: de kinderen van gescheiden ouders zijn het vaakst gedomicilieerd bij de moeder (eenoudergezin). In 2016 was één op de tien huishoudens zo een eenoudergezin, oftewel 478.603 huishoudens. Daar komen over 45 jaar 130.000 eenoudergezinnen bij.

Alleenstaande ouders

Ouders die er alleen voor staan krijgen te maken met heel wat drempels. In het voorjaar van 2017 voerde zij-kant een literatuurstudie en een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van alleenstaande ouders in Vlaanderen en Brussel. Zes alleenstaande ouders, vrouwen en mannen, werden geïnterviewd. Vijf van hen zijn gescheiden, één koos bewust voor het alleenstaand ouderschap. In dit onderzoek wordt gefocust op de verwezenlijkingen van deze ouders. Door de positieve kant te belichten wordt immers afgestapt van het idee dat alleenstaande ouders slachtoffers zijn. Uit de interviews blijkt alvast dat deze vrouwen en mannen uitblinken in creativiteit, ondernemingszin, organisatiemanagement en zelfredzaamheid.

Toch is hun situatie verre van gemakkelijk. Met name het financiële luik baart alle geïnterviewde ouders, ondanks het feit dat ze een fulltime job hebben, kopzorgen. Vijf van de zes ouders dragen de gezinskost volledig alleen, toch kan niemand beroep doen op steunmaatregelen. Uit de beleidsaanbevelingen die we formuleren blijkt dan ook dat aangepaste – en geautomatiseerde – steunmaatregelen broodnodig zijn, net als laagdrempelige informatie hierover.

Grote gezinsenquête

Ook sp.a vindt het hoog tijd om de 21ste eeuw in te gaan en een aangepast gezinsbeleid voor te staan. Omdat onderzoek en cijfermateriaal over de situatie van alleenstaande ouders schaars is, wil de partij onderzoeken hoe de Vlamingen écht leven aan de hand van een bevraging. Hierin wordt echter ook gepeild naar eenieders kennis over de impact van de samenlevingsvorm op de(klein)kinderen, het pensioen, het vermogen, het inkomen, de belastingen… De bevraging is dus evenzeer een bewustmaking.

Werk mee aan een beleid dat nieuwe gezinsvormen ondersteunt en neem deel aan de bevraging op www.grotegezinsbevraging.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.