minder werken meer liefhebbenOnze nationaal secretaris leidt een workshop over de herwaardering en herverdeling van onbetaalde zorgarbeid op het Vrouwenraad-event ‘Meer werken, minder liefhebben’. Kom op 2 juni mee nadenken over hoe we werk en privé beter kunnen combineren.

Vrouwen verdienen vandaag nog steeds een vijfde minder dan mannen, daarom organiseerden we ook dit jaar op 14 maart voor de dertiende keer Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m. Een groot deel van deze hardnekkige loonkloof valt nog steeds te verklaren door het feit dat vrouwen minder vaak voltijds werken dan mannen. Correctie: omdat ze minder vaak voltijds betaald werken dan mannen.

Alleenstaande moeders

Vrouwen zijn immers oververtegenwoordigd in sectoren waar vaak deeltijdse contracten worden aangeboden, maar vooral: ze nemen nog steeds het gros van het huishoudelijk werk op zich, én de zorg voor de kinderen. Vandaag lezen we in De Morgen dat vrouwen tachtig procent uitmaken van de alleenstaande ouders, dat wil zeggen dat kinderen van gescheiden koppels hoofdzakelijk door de moeder worden opgevoed. Voor deze alleenstaande moeders is het vinden van een voltijdse job des te belangrijk, maar ook des te moeilijk. Wie vangt immers de kinderen op na schooltijd, als ze ziek zijn, in de vakanties?

Minder werken, meer liefhebben

De Vrouwenraad organiseert een event  om na te denken over hoe we werk en privé beter kunnen combineren en hoe we betaalde en onbetaalde arbeid beter kunnen verdelen over mannen en vrouwen? Onze nationaal secretaris Vera Claes, de moeder van Equal Pay Day in België, zal mee de vijfde workshop leiden over herwaardering en herverdeling van de onbetaalde zorgarbeid.

Kom mee nadenken op ‘Minder werken, meer liefhebben’, op 2 juni 2017 in het Vlaams Parlement.

PROGRAMMA

09.00 uur: Onthaal met koffie en thee

09.50 uur: Welkom Magda De Meyer, voorzitter Vrouwenraad

10.20 uur: Patrik Helgeson, ondervoorzitter van het bestuur van Västra Hisingen, een district Göteborg.
In het Zweedse Göteborg heeft men twee jaar lang geëxperimenteerd met een kortere werkdag in het gemeentelijk woonzorgcentrum. Het personeel werkte er zes uur in plaats van acht uur per dag met behoud van loon. Het experiment werd druk bediscussieerd in ons land door de eenzijdig negatieve berichtgeving rond de voorlopige resultaten. Patrik Helgeson komt vertellen waarom het experiment wél gelukt is. Dit is de eerste keer dat iemand uit Göteborg het volledige rapport komt toelichten op Belgische bodem.

Workshops
Is de kortere werkweek dé oplossing voor problemen rond de combinatie werk-privé? De workshops starten met een praktijkvoorbeeld uit het buitenland. De sprekers passen vanuit hun eigen expertise deze voorbeelden toe op de Belgische context. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen en mee na te denken over oplossingen.

11.00 uur: deel 1 (keuze uit twee workshops)

Workshop 1: Herverdeling werk, werkloosheid, arbeidsreorganisatie, precaire jobs
Hoe vermijden we dat arbeidsduurvermindering leidt tot meer precaire jobs? En hoe kan een kortere werkweek ingevoerd worden in sectoren met minder onderhandelingsvoordelen zoals o.a. sectoren met bandwerk, zorgsector, enz.?
Stan De Spiegelaere, Denktank Minerva, onderzoeker etui. & Marijke Persoone, Hart boven Hard & Frederic Vanhauwaert, Netwerk tegen Armoede

Workshop 2: Een duurzaam nieuw-economisch model
Kan een nieuw samenlevingsmodel ervoor zorgen dat we meer tijd hebben om bij te dragen tot een betere samenleving? Wat zijn de voor- en/of nadelen van een sociaal-ecologische verandering voor zowel het individu als de maatschappij. Welke rol is hierbij weggelegd voor arbeidsduurvermindering, ouderschapsverlof, werkbaar werk enzovoort?
Dirk Holemans, coördinator Oikos & Miranda Ulens, federaal secretaris ABVV

12.00 uur: deel 2 (keuze uit drie workshops)

Workshop 3: Welk effect heeft een betere combinatie werk-privé op onze gezondheid
Kan een betere combinatie tussen werk en gezin leiden tot minder burn-outs?
Prof. dr. Hans De Witte, gewoon hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie & dr. Elly Van Reusel, denktank ‘Weerwerk’

Workshop 4: Korter werken en goed uitgebouwde kinderopvang: een win-winsituatie
In Sint-Joost-ten-Node wil men experimenteren met een kortere werkweek voor het gemeentepersoneel. Béatrice Meulemans licht toe waarom, welke uitvoerende stappen er genomen worden en wat de verwachtingen zijn binnen het gemeentecollege. Ann Lobijn vertelt hoe betaalbare, kwalitatieve en flexibele kinderopvang een meerwaarde kan zijn voor een betere combinatie arbeid-gezin. Fatiha Dahmani licht toe wat de implicaties zijn van het invoeren van een werknemersstatuut voor onthaalouders op de combinatie werk-privé, zowel voor ouders als voor de onthaalouders.
Fatiha Dahmani, sectorverantwoordelijke kinderopvang LBC-NVK & Ann Lobijn, stafmedewerker kinderopvang VVSG & Béatrice Meulemans, schepen Sint-Joost-ten-Node

Workshop 5: Herwaardering en herverdeling van de onbetaalde zorgarbeid
Anders werken betekent ook: onbetaalde (zorg)arbeid beter waarderen. Hoe kunnen we dit realiseren? Wat kunnen de gevolgen zijn van de waardering van onbetaalde arbeid voor de relaties tussen mannen en vrouwen in onze samenleving?
Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, Saloua Berdai, onderzoekster cultuursensitieve ouderenzorg & Magda De Meyer, voorzitter Vrouwenraad & Jeroen Lievens, beleidsmedewerker Femma

13.00 uur: Walking Lunch

14.00 uur: Getuigenissen moeizame combinatie werk-privé
Twee jonge ouders vertellen over hoe zij de combinatie van werk en privé aanpakken.

14.15 uur: Het grote debat
Er is een breed draagvlak voor een betere balans tussen werk en privé. Vanuit verschillende invalshoeken (bedrijven, middenveld, politiek) maken we de eis en noodzaak voor een kortere werkweek duidelijk. Aan het beleid stellen we de vraag: hoe kunnen we dit realiseren ? Hoe kan dit structureel worden ingebed in de organisatie van de Belgische arbeid?
Moderator: Magda De Meyer
Panel: Linde De Corte (Beweging.net), Erwin Ollivier (DLL), kabinet Liesbeth Homans, Kathleen Van Brempt en Mieke Van Gramberen (Flanders Synergy)

15.45 uur: Slot
Voorstel actieplatform & symbolische actie

16.30 uur – 17.00 uur: Afsluiten met een drankje

Inschrijven voor het event kan je hier.

Het Facebook-event vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.