Steeds meer vrouwen hebben een aanvullend pensioen. Dat blijkt uit cijfers van de minister van Pensioenen. Een stap in de goede richting naar meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt, maar de grootste discriminatie v/m ligt in de omvang van de bedragen.

Vandaag verdienen vrouwen in België nog steeds een vijfde minder dan mannen. Maar de loonkloof tussen vrouwen en mannen is niet enkel te voelen in de brutolonen. Vrouwen maken ook minder aanspraak op extralegale voordelen dan mannen, zoals aanvullende pensioenen.

Aanvullend pensioen

Uit cijfers opgevraagd bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) blijkt nu dat het aantal vrouwen met een aanvullend pensioen in enkele jaren tijd sterk is gestegen. Dat bericht De Standaard. In 2011 schommelde het aantal werknemers met een aanvullend pensioen rond 1,9 miljoen. Een derde was vrouw. In 2014 genoten 2,4 miljoen werknemers van een aanvullend pensioen, met dank aan de massale instroom van vrouwen. Twee derde van deze nieuwe aanvullende pensioenen gingen naar vrouwen, wat hun totale aandeel op 40,28 procent brengt.

Social profit

Deze stijging heeft voornamelijk te maken met de invoering van de tweede pensioenpijler in de socialprofitsector, waar veel vrouwen werken. CD&V-Kamerlid Sonja Becq, die de cijfers opvroeg bij de minister, vraagt om aanvullende pensioenregeling te veralgemenen naar elke sector en beroepscategorie, zodat deze rechten nog evenwichtiger worden gespreid over mannen en vrouwen.

Bedrag

zij-kant juicht deze positieve evolutie toe, maar wijst erop dat de ongelijkheid bij de aanvullende pensioenen zich niet alleen vertaalt in het aandeel vrouwen en mannen die van dit extralegaal voordeel gebruikmaken. Zo bestaat er een groot verschil in de omvang van de bedragen. Volgens het loonkloofrapport werd voor loontrekkende mannen door de werkgevers in 2011 gemiddeld 759,45 euro bijgedragen, voor vrouwen slechts 456,24 euro, met andere woorden 40% minder. Indien deze scheeftrekking blijft bestaan, houdt ook de genderkloof stand.

Bovendien komt deze pensioenkloof in de aanvullende pensioenen bovenop de pensioenkloof in de wettelijke pensioenen. Ook daar krijgen vrouwen lagere bedragen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen tijdens hun loopbaan vaker dan mannen terechtkomen in minder goed betalende jobs of sectoren. Ook werken ze vaker deeltijds of zetten ze hun carrière on hold, een keuze die nauw samenhangt met traditionele taakverdelingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.