Op 26 mei trokken we opnieuw naar de stembus. Het resultaat: er werden meer vrouwen verkozen dan vijf jaar geleden. Zowel in het Brussels, Vlaams, Federaal als Europees parlement steeg het aantal vrouwelijke parlementsleden. Een goede zaak, vindt zij-kant.

Aantal vrouwelijke parlementsleden in de lift

Er zetelen nog steeds meer mannen dan vrouwen in onze parlementen. Het goede nieuws is dat de vrouwelijke parlementsleden aan een opmars bezig zijn, hun aantal stijgt gestaag. De stijging is het grootst in het Europees parlement: 42,8 procent van de Belgische Europese parlementsleden zijn vrouw. Vijf jaar geleden was dit amper 28,6 procent. Ook in het federaal parlement zetelen nu 42,6 procent vrouwen. Opnieuw een verbetering tegenover vijf jaar geleden: toen was slechts 39,3 procent van de parlementairen vrouw. In het Vlaams parlement zijn vrouwen met 46,7 procent het best vertegenwoordigd. Ook het Brussels parlement doet het niet slecht met 44,9 procent vrouwelijke verkozenen.

 

AANTAL VROUWEN IN DE PARLEMENTEN (1)

 

De vervrouwelijking van onze parlementen kwam er niet vanzelf, maar is het resultaat van de quotawet uit 2002. Deze wet schrijft voor dat de kieslijsten evenveel vrouwelijke als mannelijke kandidaten moeten tellen en de eerste twee kandidaten niet van hetzelfde geslacht mogen zijn. Voor deze quotawetgeving er was, werden de verkiesbare plaatsen voornamelijk ingenomen door mannelijke kandidaten. Bijgevolg zetelden er een stuk meer mannen dan vrouwen in onze parlementen.

 

Voorkeurstemmen

Ondanks de quotawetgeving van 2002 zien we dat partijen nog steeds vaker mannen bovenaan hun lijsten zetten. De meeste politieke partijen denken vooral strategisch en kiezen lijsttrekkers die al grote bekendheid genieten. Aangezien de politiek nog niet zo lang geleden een exclusief mannenbastion was, zijn deze stemmenkanonnen bijna allemaal mannen. Deze lijsttrekkers maken bovendien de meeste kans om opnieuw verkozen te worden, waardoor de politiek een old boys network blijft. Vrouwen geraken op deze manier niet verder dan de tweede plaats op de lijst, en zien zo soms een zitje in het parlement aan hun neus voorbijgaan.
Ook tijdens deze verkiezingen haalden mannelijke lijsttrekkers massaal veel stemmen. In het lijstje van politici met het meeste voorkeurstemmen, delven vrouwen duidelijk het onderspit.

 

Ontwerp zonder titel (2)

 

Regeringsvorming

Nu we de parlementen opnieuw hebben verkozen, dienen ook de regeringen opnieuw samengesteld te worden. zij-kant eist evenveel vrouwen in de federale, Vlaamse en Brusselse regering. Deze uitvoerende organen vertegenwoordigen de bevolking. Het is dus niet meer dan normaal dat ze een afspiegeling vormen van de samenleving. En die bestaat – verrassing – voor de helft uit vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.