gpgmap_of_europeHet Europese Gender Pay Gap project zoekt naar manieren om de loonkloof te dichten. In samenwerking met verschillende Europese vakbonden en instituten voor gendergelijkheid wordt gezocht naar strategieën om de beloningsverschillen v/m aan te pakken.

zij-kant was in 2005 de eerste om met de organisatie van Equal Pay Day aandacht te vragen voor de loonverschillen tussen vrouwen en mannen. Samen met het ABVV zetten wij de loonkloof op de politieke agenda. Intussen is ook Europa gevolgd. Cijfers wijzen uit dat er hier nog veel werk aan de winkel is. Gemiddeld verdienen Europese vrouwen nog steeds 16,1% minder dan mannen.

Het Gender Pay Gap project, mede gefinancierd door het PROGRESS programma van de Europese Commissie, wil deze loonongelijkheid aanpakken. Vakbonden, instituten voor gendergelijkheid en andere NGO’s werken samen om manieren uit te denken om de gender pay gap te dichten. Dit Europees netwerk, de “Gender Wage Watchers”, bestudeert de loonkloof in de financiële sector en de gezondheidssector. Ze analyseren de situatie zowel transnationaal als specifiek per land. Europese landen die deelnemen aan dit project zijn Oostenrijk, Estland, Kroatië, Duitsland, Spanje en België. RoSa, het expertisecentrum gelijke kansen m/v, is een belangrijke partner in dit project.

De loonkloof in België

Zoals ook uit ons Equal Pay Day-dossier al bleek, bevestigt het Europese Gender Pay Gap project dat de gender pay gap in België vrij laag is (10%) in vergelijking met andere Europese landen. Wanneer we de loonongelijkheid bekijken per sector, zien we dat de loonkloof onder de 10% ligt in de gezondheidssector. In de financiële sector spreken de cijfers boekdelen: daar bedraagt de loonkloof 21%. Het rapport merkt op dat vrouwen in deze beroepen nog sterk geconfronteerd worden het glazen plafond. Ten slotte toont het project aan dat meer vrouwen dan mannen deeltijds werken. 42.7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds. Bij mannen is dit slechts 9.4%.

Equal Pay Day

Onze Equal Pay Day wordt vermeld als nationale good practice en voorbeeld voor vele andere landen. ABVV en zij-kant voeren intussen al twaalf jaar actie voor gelijk loon. Elk jaar organiseren we de Equal Pay Day: dit is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen het jaar voordien verdienden. In 2016 viel deze dag op 13 maart.

Meer informatie over het Europese Gender Pay Gap project kan je vinden op de website. Ons Equal Pay Day-dossier 2016 vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.