In 2013 kwamen 162 mensen om het leven door partnergeweld. De politie ontving 39.746 meldingen van geweld tussen partners. Deze recentste politiestatistieken zijn slechts het topje van de ijsberg. zij-kant voert al jaren campagne voor een betere preventie en snellere aanpak , want partnergeweld is een maatschappelijk probleem en geen privé-aangelegenheid.

Marijke Weewauters presenteerde de politiestatistieken tijdens een hoorzitting in het parlement. Volgens de adviseur bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen gaat het om een heel hoog cijfer. “162 doden betekent dat er bijna om de dag iemand sterft door geweld tussen partners.”

Over hoeveel mannen en vrouwen het precies gaat, is niet geweten. Maar eerder onderzoek toonde reeds aan dat vrouwen veel vaker het slachtoffer zijn van ernstig en levensbedreigend geweld.

België scoort opvallend slecht. Volgens Marijke Weewauters kan dit misschien te maken hebben met de definitie van partnergeweld die ons land hanteert: het gaat daarbij over alle vormen van geweld tussen twee personen die een intieme, duurzame relatie hebben of hebben gehad.

Ijsberg

Maar liefst 39.746 meldingen van partnergeweld ontving de politie in 2013. Toch is dit slechts het topje van de ijsberg. Volgens eerdere onderzoeken kaart een slachtoffer partnergeweld pas aan na gemiddeld 35 incidenten. De aangiftebereidheid bij de politie bedraagt slechts 3,3 procent. Het gaat hierbij vooral om zeer ernstige feiten, en wanneer kinderen een risico lopen. In vier op de vijf gevallen worden kinderen blootgesteld aan geweld, en in drie op de vijf gevallen ondervinden ze zelf ook geweld. Bijna de helft van de kinderen loopt het risico later ook dader of slachtoffer te worden van geweld.

Ines Keygnaert, onderzoekster partnergeweld (UGent), dringt erop aan dat België snel de Conventie van Istanbul ratificeert. Die conventie zet in op preventie en bestrijding en voorziet onder meer in protocollen voor huisartsen en ziekenhuizen.

Vertrouwenscentrum en opleidingen

zij-kant en VIVA-SVV voeren reeds sinds 2005 actie tegen partnergeweld via grootschalige campagnes in het najaar.

Momenteel wordt onderhandeld over een nieuw nationaal actieplan tegen familiaal geweld. zij-kant vraagt de overheden om werk te maken van een Vertrouwenscentrum voor volwassenen, dat een kruispunt kan vormen tussen artsen, maatschappelijk werkers, politie… in de reactie op het misbruik van een volwassen persoon.

Ook opleidingen voor professionals zijn levensnoodzakelijk. 16 procent van de slachtoffers van partnergeweld praat met hulpverleners (artsen, psychologen, hulpdiensten) en 6 procent met juridische contacten (advocaten, politie). Toch wordt er binnen de opleidingen voor artsen, verpleegkundigen, politieagenten of advocaten weinig aandacht besteed aan partnergeweld. Velen herkennen de signalen niet, zijn niet vertrouwd met het mechanisme en weten dus niet hoe er mee om te gaan. Het beroepsgeheim zorgt er bovendien voor dat geweld vaak niet aan justitie gesignaleerd wordt. Verschillende hulpdiensten blijven nog te veel naast elkaar werken, waardoor slachtoffers niet doeltreffend geholpen worden.

Meer info over de campagnes en beleidsaanbevelingen van zij-kant en VIVA-SVV rond partnergeweld vind je op horenzienenpraten.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.