We hebben het allemaal al meegemaakt. Je wordt nagefloten op straat, iemand maakt suggestieve gebaren of roept je na. Misschien werd je al eens aangeraakt door een wildvreemde, of erger… Seksuele intimidatie op straat is een groot probleem, maar wordt vaak gebagatelliseerd door daders, omstaanders én slachtoffers. Alsof het normaal is.

Vier jonge vrouwen uit Brussel vinden het – terecht – niet normaal dat je als vrouw niet veilig en ongestoord over straat kan lopen. En dus richtten ze Hollaback Brussel op, naar het Hollaback-initiatief dat in 2005 in New York ontstond en zich uitbreidde over de hele wereld. ‘Hollaback’ is een Engelse term, die oproept ‘terug te roepen’ tegen wie je op straat lastigvalt.

En dat is exact wat Hollaback Brussel beoogt. Een website biedt slachtoffers een online platform waar ze hun verhalen kunnen delen. Met een stoepkrijtactie trekt de organisatie bovendien de straat op: slachtoffers kunnen dan hun stukje straat heroveren door er neer te schrijven dat ze daar lastiggevallen werden, maar zich voortaan niet meer zullen laten doen. Op de site geven de initiatiefneemsters ook tips om te reageren op seksuele intimidatie op straat, en sporen ze omstaanders aan er tegen op te treden. Want zoals ze het zelf verwoorden: “Wat is er erger dan op straat lastig gevallen te worden? Lastig gevallen worden terwijl er mensen om je heen staan die tussenbeide hadden kunnen komen, maar dat niet deden!”.

Benieuwd naar Hollaback? Neem zeker een kijkje op de website en word fan van de Facebookpagina. En denk eraan voortaan te reageren als je seksuele intimidatie op straat ervaart of ziet. Hollaback, zodat we samen een wereld kunnen creëren waar iedereen “sexy, zelfzeker en ‘badass’ kan zijn, zonder zich onveilig te voelen!”.

1 reactie op “Hollaback tegen seksuele intimidatie op straat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.