De loonkloof tussen vrouwen en mannen bedraagt anno 2019 nog altijd 20%. Ondanks het feit dat vrouwen vandaag de dag gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen, verdienen zij nog steeds een vijfde minder dan hun mannelijke collega’s. Dat vindt zij-kant onaanvaardbaar.

Hoe de work-life balance de loonkloof beïnvloedt

Er bestaan heel wat arbeidsregelingen die het makkelijker moeten maken om het evenwicht tussen het werk en het privéleven van zowel vrouwen als mannen te behouden. Thuiswerk, glijdende uren, ouderschapsverlof en een deeltijds arbeidsregime zijn hier enkele voorbeelden van.

In de praktijk zien we dat vrouwen veel vaker gebruik maken van deze arbeidsregelingen dan mannen. Zo is  bijna de helft van de werkende vrouwen in België een deeltijder (44%), tegenover slechts 11% van de werkende mannen. Hierdoor verdienen vrouwen minder maar hebben ze ook een stuk minder sociale bescherming en extralegale voordelen. Verder nemen moeders veel vaker hun ouderschapsverlof op dan vaders: slechts één op de drie aanvragen voor ouderschapsverlof komt van vaders. Hierdoor lopen werkende moeders promoties mis, met een stijgende loonkloof als gevolg.

Hoe zetten we de loonkloof schaakmat?

Het is niet voldoende om enkel arbeidsregelingen te faciliteren die zouden moeten zorgen voor een betere work-life balance. Uit onderzoek van het Europees Instituut voor de Gendergelijkheid blijkt dat vooral vrouwen gebruik maken van deze arbeidsregelingen, waardoor de loonkloof groot blijft. Zolang mannen niet vaker hun ouderschapsverlof opnemen, van thuis uit werken en/of overwegen om deeltijds te gaan werken, krijgen we de loonkloof niet gedicht. Integendeel.

zij-kant vraagt de beleidsmakers daarom om de definitie van ‘voltijds werk’ te herbekijken. Het grote aandeel deeltijds werk bij vrouwen op een structureel combinatieprobleem tussen werk- en zorgtaken. Een collectieve arbeidsduurvermindering voor alle sectoren en alle categorieën, met behoud van loon en bijkomende aanwervingen, garandeert een evenwichtige verdeling tussen werk en privéleven. Enkel als de maatregel voor iedereen geldt, hebben vrouwen evenveel kansen als mannen om een carrière uit te bouwen.

Verder pleit zij-kant voor een hervorming van het ouderschapsverlof naar het Zweeds model waarbij vaders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Zo krijgen kersverse ouders in Zweden samen een jaar verlof. Hiervan zijn er 3 maanden exclusief gereserveerd voor de moeder en 3 maanden exclusief gereserveerd voor de vader of meeouder. Over de rest van het verlof beslissen beide ouders samen.

Lees hier het rapport van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid over de relatie tussen de loonkloof en de work-life balance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.