HbH_Parade2016_Banner_B_001Op zondag 20 maart stapt zij-kant opnieuw mee met de Grote Parade van HART boven HARD. We roepen mee op voor een solidaire en warme samenleving, waar gendergelijkheid en diversiteit de evidentie zelve zijn en sterke sociale voorzieningen mensen empoweren.

Vorig jaar organiseerde burgerbeweging HART boven HARD voor de eerste keer een Grote Parade. Op waarschijnlijk de natste dag van 2015 trokken duizenden mensen door Brussel om te tonen dat er wél een alternatief was voor het kille besparingsbeleid van de regering. Ook dit jaar vindt de Grote Parade plaats, deze keer om de alternatieven om te zetten in concrete voorstellen. Want er is nog steeds veel werk aan de winkel.

Burn-outs en depressies swingen de pan uit, de klimaatopwarming zet zich onverminderd door, structureel racisme, armoede en ongelijkheid nemen toe. In plaats van deze uitdagingen aan te pakken, lijkt het huidige beleid deze tendensen te versterken.

Krachtlijnen

Burgers nemen het heft dan maar in eigen handen. Van bioboeren over vrijwilligers in de asielcrisis tot energiecoöperatieven en maatschappelijk werkers: aan alternatieven geen gebrek. De Grote Parade verdedigt vijf krachtlijnen voor een andere toekomst: Democratie is de som waarin iedereen meetelt – De nieuwe economie maken we samen – We gaan voor een klimaat in evenwicht – We halen onze rijkdom uit straffe basisvoorzieningen – Onze toekomst stopt niet aan de grens.

Vrouwen zijn de dupe

zij-kant schaart zich als progressieve vrouwenbeweging achter deze krachtlijnen, en legt hierbij de nadruk op een inclusieve democratie en straffe basisvoorzieningen. De huidige besparingspolitiek treft vrouwen immers extra hard: er wordt beknibbeld op collectieve voorzieningen, waardoor het soms niet loont om voltijds te werken als je een crèche moet betalen. De kinderbijslag wordt afgeroomd, en het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs gaat omhoog, net als de energie-facturen. De inkomensgarantie bij onvrijwillig deeltijds werk – een situatie waarin vooral vrouwen zitten – wordt gehalveerd. Daarnaast stijgt de pensioenleeftijd, net als de minimumloopbaantijd voor het vervroegde pensioen. Vrouwen halen echter nooit deze minimumloopbaantijd, aangezien zij veel vaker hun carrière onderbreken om zorgtaken op te nemen. Boven de gelijkstelling van zorgperiodes hangt bovendien een donkere wolk.

Alternatieven

In een genderevenwichtige en solidaire samenleving kunnen mensen rekenen op sterke sociale voorzieningen, zoals kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang en zorg voor ouderen en hulpbehoevenden. Zo hebben vrouwen – die meestal de zorgtaken op zich nemen –  evenveel kansen om een carrière uit te bouwen en kan de loonkloof eindelijk gedicht worden. Een sterke sociale zekerheid biedt ook de meest kwetsbaren onder ons – alleenstaande moeders lopen het grootste risico om in armoede terecht te komen – de kans om zichzelf te ontplooien en hun kinderen een duwtje in de rug te geven. Bovendien moeten zorgverloven ook financieel en maatschappelijk gewaardeerd worden (denk maar aan een uitgebreider en betaald vaderschapsverlof, een gelijkstelling van zorgverloven voor het pensioen…) opdat vrouwen hier niet de dupe van worden en mannen gestimuleerd worden om mee zorgtaken op te nemen.

Loop mee met zij-kant in de Grote Parade!

Praktisch?

Afspraak om 13.30 uur aan Brussel-Noord. Je vindt ons in het eerste blok van de Parade (bij de ‘Tank op sokken’ van Curieus), dus kort bij het kruispunt van de Koning Albert II-laan met de kleine Brusselse Ring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.