mother's name2_croppedHet Grondwettelijk Hof oordeelt dat het vetorecht van vaders in de nieuwe wet over de dubbele familienaam discriminerend is voor vrouwen. Deze uitspraak is een belangrijke overwinning voor zij-kant. We tekenden beroep aan tegen deze discriminatie en steunden het verzoekschrift dat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bij het Hof indiende om dit bewuste artikel te vernietigen.

Volgens de nieuwe naamwetgeving kunnen aanstaande ouders sinds 1 juni 2014 ervoor kiezen om hun kind de familienaam van de vader te geven, of van de moeder, of beide namen in een zelfgekozen volgorde. De bedoeling van deze wet was om komaf te maken met een traditioneel patriarchaal model waarbij enkel mannen hun naam kunnen doorgeven. zij-kant pleitte al jaren voor een andere regelgeving en juichte deze belangrijke symbolische stap naar meer gendergelijkheid dan ook toe. Alleen is ook de nieuwe wet niet genderneutraal. Bij onenigheid of wanneer de ouders niet kunnen kiezen, wordt automatisch de naam van de vader toegekend.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stapte naar het Grondwettelijk Hof met de vraag om dit artikel te vernietigen. zij-kant sloot zich als belanghebbende partij aan bij de procedure.

Artikel afgeschaft

Het Hof heeft nu geoordeeld dat er inderdaad sprake is van discriminatie van moeders bij onenigheid over de naamsoverdracht. Het stelt dat dergelijke ongelijke behandeling op grond van geslacht enkel kan gerechtvaardigd worden wanneer er zeer sterke overwegingen zijn. De overwegingen die aan de basis van de ongelijke behandeling in de wet van 8 mei 2014 liggen, acht het Hof geen sterke overwegingen.

Bijgevolg werd de bepaling afgeschaft die de vader bij onenigheid het vetorecht geeft. De wetgeving met vetorecht zal wel nog in voege blijven tot 31 december 2016. Dit geeft de wetgever de tijd om tegen dan een nieuwe wet of wetswijziging door te voeren die een neutrale regeling voorziet bij onenigheid. Indien er geen dergelijke wet voorhanden is tegen 31 december zal de huidige wet blijven bestaan maar zonder het vetorecht van de vader.

Paar en onpaar

zij-kant is zeer tevreden met deze uitspraak. We pleiten alvast voor een neutrale regeling waarbij bij onenigheid sowieso de dubbele naam wordt gegeven. De volgorde van de namen hangt dan af van het jaartal, naar analogie met het Staatsblad, waarin tijdens de pare jaren eerst de Nederlandstalige vertaling wordt geplaatst en tijdens de onpare jaren de Franstalige vertaling voorrang krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.