copyright William Hamon - Flickr

1 op de 2 Britse jongeren zegt niet honderd procent heteroseksueel of homoseksueel te zijn. Het Witte Huis werft vandaag voor de eerste keer een openlijke transgender aan. En transmodellen worden de inzet van modecampagnes. Is het einde van het hokjesdenken in zicht?

Hét gossip-nieuwtje van de week: popzangeres Miley Cyrus deelt de lakens met een topmodel! Het feit dat deze nieuwe vlam Belgische roots heeft, is daarbij spectaculairder dan dat ze Stella Maxwell heet en een vrouw is. Miley Cyrus noemt zich immers genderfluïde. Ze wordt verliefd op mannen én vrouwen en wil net als Stella geen stempel op haar seksualiteit drukken.

Seksualiteit? Ergens tussenin

De superster is niet de enige ‘genderbender’. Ook voor steeds meer jongeren zijn gender en seksualiteit geen binaire gegevens meer. Dat bewijst een recente studie van YouGov. Dit internationale onderzoeksbureau vroeg de Britse bevolking om zichzelf te situeren op de seksualiteitsschaal van Kinsey, waarbij 0 voor volledig heteroseksueel staat en 6 voor volledig homoseksueel. Wie daartussen zit, is in meer of mindere mate biseksueel. Wat bleek: van de 18 tot 24-jarigen zei 1 op de 2 niet honderd procent heteroseksueel of homoseksueel te zijn. Van diegenen die wél voor de uiteinden van de schaal kozen (52 procent) zei 46 procent volledig heteroseksueel te zijn en 6 procent volledig homoseksueel.

Als gekeken wordt naar alle leeftijdscategorieën samen, dan voelt 19 procent van de Britse bevolking zich in meer of mindere mate biseksueel. Dat is meer dan het aantal dat zich volledig homoseksueel voelt (4 procent). 72 procent zegt volledig heteroseksueel te zijn.

Bovendien gaan 60 procent van de heteroseksuelen en 73 procent van de homoseksuelen akkoord met de stelling dat seksuele voorkeuren langs een continuüm lopen, en geen zwart-wit-plaatje zijn (“je bent óf hetero, óf homo”). Uit deze studie blijkt dus dat mensen ruimdenkender worden ten opzichte van seksuele identiteit.

Transmensen zijn hip

Ook de muur van onbegrip en wantrouwen ten opzichte van transgenders lijkt langzaamaan af te breken. Het Amerikaanse Witte Huis nam zojuist voor de eerste keer een transgender aan: Raffi Freedman-Gurspan wordt directeur zorg en rektrutering. En in de mode zijn transgenders hip. Het Zweedse merk & Other Stories werkt voor een nieuwe campagne met transmodellen en een volledig transgenderteam. In Los Angeles opent een kantoor van het Thaise modellenagentschap Apple Model Management, waarbij enkel transgenders gerekruteerd zullen worden. En de nieuwe collectie van Acne Studios speelt met genderidentiteit door mannelijke of androgyne modellen te laten poseren met slogans als “Please, call me a girl”.

Discriminaties

Nu maar hopen dat deze positieve houdingen oprecht zijn, en meer dan een modeverschijnsel. Voor zij-kant is gelijke kansen immers een verhaal dat in meerdere richtingen gaat. Wij pleiten dan ook voor de emancipatie en evenwaardige participatie van alle vrouwen én mannen, ongeacht hun seksuele voorkeuren, maar ook van mensen die niet in het traditionele v/m-plaatje passen. Transmensen botsen immers nog steeds op stuitende onrechtvaardigheden. Zo zijn zij in België verplicht, willen zij officieel van geslacht veranderen, om een hormonenbehandeling te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren. Een flagrante schending van de mensenrechten, zo oordeelde ook Amnesty International in 2014. Zolang deze discriminaties blijven voortbestaan, blijft ook het hokjesdenken overeind.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.