copyright Jørgen Schyberg - Flickr

Voor wie er nog aan twijfelde: gendergelijkheid maakt iedereen gelukkiger! Dat bevestigt onderzoek van de UGent. Niet alleen vrouwen, maar dus ook mannen hebben baat bij loongelijkheid, het verdwijnen van traditionele rolpatronen en meer vrouwen aan de macht.

Socioloog Piet Bracke bestudeerde gegevens uit de European Social Survey. Deze sociologische onderzoeksinspanning bevraagt ongeveer 50.000 burgers uit 25 tot 30 Europese landen over hun welbevinden. Dat meldt De Standaard.

Uit zijn onderzoek blijkt dat in Europese landen waar de genderongelijkheid groot is, vrouwen veel vaker depressief zijn dan mannen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Oost-Europese landen. Het verschil v/m neemt bovendien toe naarmate de leeftijd stijgt.

Minder depressies

Opvallend is dat, wanneer de gendergelijkheid toeneemt, de kloof tussen vrouwen met een depressie niet alleen kleiner wordt, maar dat er ook gewoon minder depressies voorkomen. België scoort goed, net als de Scandinavische landen. Bij jonge mensen is er amper verschil tussen het aantal depressies bij vrouwen en bij mannen.

Evenwichtigere verhouding

Socioloog Piet Bracke (UGent) besluit hieruit dat gendergelijkheid goed is voor beide geslachten. Niet verwonderlijk, vindt zij-kant. Gendergelijkheid leidt nu eenmaal tot een evenwichtigere verhouding tussen vrouwen en mannen.

Zo zorgt loongelijkheid ervoor dat niet enkel mannen de rol van kostwinner op zich moeten nemen en dat ook hun partners bijdragen aan de gezinskosten. Als meer vrouwen aan de slag gaan en blijven, ook in zogenaamde mannelijke sectoren, ontstaat op de werkvloer een gezonde mix van talenten en leiderschap. Maar gendergelijkheid betekent ook minder taboe en een betere verloning voor mensen (vrouwen én mannen) die aan de slag willen in zogenaamde vrouwelijke sectoren, zoals de verpleegkunde, ouderenzorg of het onderwijs.

Gendergelijkheid staat eveneens voor het omgooien van traditionele rolpatronen, en een eerlijkere verdeling van de zorgtaken. Mannen die vaker thuis zijn, al dan niet dankzij collectieve regelingen zoals een uitgebreid vaderschapsverlof, zullen minder gebukt gaan onder werkstress, meer tijd voor zichzelf ervaren én hun kinderen zien opgroeien.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.