Clichés en stereotiepe denkbeelden duiken niet alleen op in genderkwesties. Ook in de ontwikkelingssamenwerking zijn vooroordelen schering en inslag. Daarom lanceerde solidariteitsorganisatie FOS een campagne waarin korte metten wordt gemaakt met het kortetermijndenken in de ontwikkelingssamenwerking en de stereotype kijk op wie steun wil. zij-kant verleent alvast haar medewerking! 

Wat doe je als je buur een brood wil kopen, maar geen vervoer heeft om naar de bakker te gaan? Leen je even je fiets of help je de ‘arme stakker’ met een heuse broodinzamelactie? Het is de opzet van een absurd filmpje van de Vlaamse ngo FOS. Die organisatie werkt wereldwijd structureel samen met organisaties voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.

“We pleiten om de stereotypen aan de geschiedenis te laten en te gaan voor structurele ontwikkelingssamenwerking, gestoeld op internationale solidariteit”, zegt Annuschka Vandewalle, algemeen secretaris van FOS. “Laten we het cliché van ‘arme hulpeloze buur’ overboord gooien en samenwerken vanuit principes als gelijkwaardigheid en verbondenheid.”

Het is een aanpak die de laatste jaren meer en meer onder druk staat. Concrete steun geven is iets wat erg in trek is en vaak gemediatiseerd wordt, op zich niets mis mee volgens de ngo. “Natuurlijk kan een inzamelactie op korte termijn mensen helpen, maar het werk op lange termijn is minstens even belangrijk. We onderstrepen graag het belang van samenwerking met de mensen zelf, uitgaande van hun kracht en kunde.”

Debat

FOS hoopt met het filmpje het debat aan te zwengelen. Niet alleen over hun visie op structurele ontwikkelingssamenwerking, maar even goed over het klassieke beeld dat leeft over andere landen en culturen. “Mensen uit Zimbabwe, Peru of eender waar zijn even weerbaar en dynamisch als wie dan ook. Het beeld van arme, weerloze kindjes of volwassenen is niet alleen denigrerend, maar ook onjuist”, legt Annuschka Vandewalle uit. “Daar hopen we verandering in te brengen!”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.