© Lon Martin

Op 1 juni 2014 werd een grote symbolische ongelijkheid tussen vrouwen en mannen rechtgezet: het overdragen van de achternaam is geen exclusief voorrecht voor mannen meer. Voortaan mogen ook moeders hun familienaam doorgeven. Tot 31 mei 2015 kunnen ouders van (minderjarige) kinderen die vóór 1 juni 2014 werden geboren, ook nog van deze regeling gebruikmaken. zij-kant roept ouders op om bij een ambtenaar van de burgerlijke stand een gezamenlijke aanvraag in te dienen om deze onrechtvaardigheid recht te zetten.

Ons Burgerlijk Wetboek dateert van het begin van de 19de eeuw. Napoleon had het toen voor het zeggen. Over vrouwen was hij duidelijk: “la nature les avait faites nos esclaves”. De geesten zijn ondertussen gelukkig geëvolueerd, maar deze archaïsche denkbeelden schemeren nog door in bepaalde wetten. Zo klasseert een wet die enkel vaders in staat stelt hun naam aan hun nageslacht door te geven, vrouwen als tweederangsburgers. De wet die op 1 juni 2014 van kracht ging, brengt hier eindelijk verandering in en bepaalt dat vrouwen en mannen gelijk zijn bij de keuze van de naam die aan hun kind(eren) wordt toegekend.

Moeder/Vader/Moeder en Vader/Vader en Moeder

Vanaf nu kunnen hebben ouders de keuze om enkel de familienaam van de moeder, of van de vader, of beide namen door te geven in een door hen gekozen volgorde. Ouders die reeds kinderen op de wereld hebben gezet, kunnen voor 31 mei 2015 bij een ambtenaar van de burgerlijke stand een gezamenlijke aanvraag tot naamswijziging indienen. Dit kan enkel als alle kinderen nog minderjarig zijn. zij-kant roept ouders op, nu de deadline in zicht komt, om van deze regeling gebruik te maken en een grove ongelijkheid recht te zetten.

Terug naar af

Maar ook de nieuwe wet is nog steeds discriminerend. Wanneer de partners het niet eens geraken over de familienaam van het kind, heeft de vader immers een vetorecht. Hierdoor wordt automatisch enkel zijn naam toegekend. Dat brengt ons terug naar het patriarchale systeem van Napoleon waarbij de stem van de vrouw ondergeschikt is. zij-kant tekende hiertegen beroep aan bij het Grondwettelijk Hof en steunt het verzoekschrift dat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen indiende om dit bewuste artikel in de wet te vernietigen.

Samen met het Instituut pleiten wij ervoor om bij onenigheid tussen de ouders of bij afwezigheid van een keuze automatisch de dubbele familienaam te gebruiken, met een neutrale regel om de volgorde van de twee namen te bepalen.

Bewijs van de discriminatie

Ook aan de moeders die geconfronteerd worden met een weigering van de vader van hun kinderen om hun naam door te geven, vraagt het Instituut om naar de burgerlijke stand te stappen en een bewijs te vragen van het niet kunnen voorleggen van de door de wet vereiste voorwaarden. Adjunct-directrice Liesbet Stevens: “Mocht het Grondwettelijk Hof het Instituut gelijk geven dan is het immers mogelijk dat de overgangsperiode, die ouders van kinderen die voor de inwerkingtreding van de wet geboren werden de mogelijkheid biedt om hun naam te veranderen, niet verlengd wordt. In dat geval bestaat de kans dat enkel de moeders die over een bewijs van de discriminatie beschikken in het gelijk worden gesteld.”

Bij zo een bewijs staat dus op papier dat een moeder een eenzijdig verzoek indient om haar achternaam door te geven. De ambtenaar noteert dat dit verzoek niet kan worden ingewilligd omdat er niet is voldaan aan de wettelijke voorwaarden en er een gemeenschappelijke verklaring van beide ouders nodig is.

 

0 reacties op “Familienaam van de moeder: de deadline nadert!
  • Mijn ex -man weigerde de dubbele familienaam. Ik vind dit echt oneerlijk. Discriminatie van de vrouw!
    Vandaag ben ik in de burgerlijke stand een bewijs gaan halen dat ik de dubbele familienaam wou.

    Nu kan ik alleen maar hopen dat het grondwettelijk hof het instituut gelijk geeft.

    • Dag Annelyn, zit in dezelfde situatie en vind dit eveneens oneerlijk. Men kan dus een bewijs van aanvraag hiervoor vragen ? Dat wist ik niet. Bedankt om dit te delen, ga sebiet naar de burgelijke stand zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.