Zullen vrouwen binnenkort meer kansen krijgen om de Europese economie te sturen? Het voorstel van Europees Commissaris Viviane Reding dat Europese beursgenoteerde bedrijven zal verplichten minstens 40% vrouwen in hun raden van bestuur op te nemen, haalde midden november zijn eerste horde. De Europese Commissie keurde het toen, in afgezwakte vorm, goed. Nu krijgen zowel het Europees Parlement als de lidstaten de kans om het voorstel bij te sturen.

Zita Gurmai, Europees Parlementslid en voorzitter van PES Women, belooft alvast om de richtlijn via de nodige amendementen te versterken. Zij pleit er in de eerste plaats voor om sancties op Europees niveau in te voeren. Binnen het huidige voorstel kunnen de lidstaten zelf kiezen hoe ze bedrijven met te weinig vrouwelijke bestuurders aanpakken. Het enige criterium is dat de sancties “effectief, proportioneel en ontradend” moeten zijn. Ter ondersteuning geeft de Commissie enkel een niet-exhaustieve lijst met maatregelen. Gurmai vreest dat het voorstel zonder Europese sancties een maat voor niks zal zijn.

Bovendien blijft de reikwijdte van de richtlijn erg beperkt. Ze raakt maar zo’n 5.000 bedrijven die meer dan 250 werknemers tellen. De mandaten binnen het dagelijks bestuur van de bedrijven blijven voorlopig buiten haar bereik en na 2028 worden de quota weer opgeheven. Om werkelijk iets te veranderen, zouden de quota ook op kleinere bedrijven met meer dan 50 werknemers en op de dagelijkse leiding van bedrijven van toepassing moeten zijn. De aanwezigheid van vrouwen dient gegarandeerd te worden door de tijdslimiet voor de richtlijn te schrappen.

Naast de Europese Parlementsleden zullen ook de lidstaten zich over de nieuwe richtlijn buigen. Een tiental landen hebben al duidelijk aangegeven niet achter het voorstel te staan. Zij vinden dat elke lidstaat zelf over de noodzaak van quota moet kunnen beslissen. Met de afzwakking van het oorspronkelijke voorstel lijken ze al een eerste slag thuisgehaald te hebben.

Het blijft dus afwachten of er een sterke Europese richtlijn met vrouwenquota voor bedrijven zal komen. zij-kant zal het in ieder geval steunen. Quota zijn jammer genoeg nodig om de deelname van vrouwen aan het politieke en economische bestuur te verzekeren. Het argument dat men niet genoeg competente vrouwen vindt om deze bestuursfuncties in te vullen, houdt sinds eergisteren geen steek meer. De Europese economische scholen die betrokken zijn bij het initiatief “Women on board” maakten een lijst bekend met 8.000 vrouwen die klaar zijn voor een topfunctie. Zij voldoen allemaal aan de strenge criteria voor een bestuursfunctie binnen een beursgenoteerd bedrijf, zijn goed gekwalificeerd en staan klaar om tot een raad van bestuur toe te treden. Zijn de bedrijven en Europa er nu ook klaar voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.