Met bonkende bomma's klaagt zij-kant de pensioenkloof aan voor Equal Pay Day 2011.

In 2012 ligt een vrouwenpensioen in België 31 % lager dan een mannenpensioen. Daarmee overtreft de pensioenkloof de loonkloof v/m (20%) De komende besparingsmaatregelen zullen die kloof alleen maar vergroten. Dat blijkt uit de studievoormidddag die zij-kant gisteren bijwoonde, georganiseerd door de Vrouwenraad.

Het gemiddelde maandelijkse pensioen van vrouwen in België bedraagt 1.209 euro, dat van mannen 1.754 euro. Met deze cijfers van de Europese Commissie opende Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, de studievoormiddag over de gevolgen van loopbaankeuzes v/m en de komende pensioenhervorming.

Deze pensioenkloof tussen vrouwen en mannen is het resultaat van de loonkloof v/m, de loopbaankloof en de zorgkloof. De Vrouwenraad wijst ook op de cumulatie van overheidsingrepen en besparingsmaatregelen door de jaren die negatievere gevolgen hebben voor vrouwen dan voor mannen.

Gelijkschakeling leidt tot ongelijkheden

Zo heeft de gelijkschakeling van de pensioenleeftijd en –berekening vanaf 1996 vrouwen financieel parten gespeeld wegens een gebrek aan voldoende compensatiemaatregelen: vrouwen hebben immers vaker dan mannen een onderbroken loopbaan (de loopbaanbreuk voor de pensioenberekening wordt 45 jaar voor mannen én vrouwen), én hun lonen liggen lager. Zo verdienden vrouwen in 2012 gemiddeld nog steeds een vijfde minder dan mannen.

Ook anno 2014 houden de overheidsingrepen de ongelijkheden in stand. De huidige regering wil de pensioenleeftijd voor het vervroegde pensioen verhogen naar 63 jaar, na een loopbaan van 42 jaar (vanaf 2019). Drie op vier vrouwen komen echter niet aan een loopbaan van 42 jaar, gelijkgestelde periodes meegerekend. Een ‘volledige loopbaan’, waarbij rekening wordt gehouden voor het wettelijke rustpensioen, bedraagt 45 jaar. Acht op de tien vrouwen (tegenover vier op de tien mannen) komen niet aan een loopbaan van 44 jaar.

Onbetaalde arbeid

Dit heeft alles te maken met een ongelijke verdeling van de zorgtaken, waarbij vrouwen vaker dan mannen niet-betaald werk opnemen. Deze zorgarbeid wordt niet gewaardeerd, noch maatschappelijk noch financieel.

Sommige ‘niet-actieve’ periodes worden gelijkgesteld aan het laatstverdiende loon. Onzekerder wordt het voor de periodes van werkloosheid, deeltijdse arbeid met behoud van rechten, voltijds tijdskrediet, werkverwijdering als gevolg van zwangerschap, borstvoedingspauzes, vaderschapsrust en meemoederschapsrust…

En dan hebben we het nog niet over de nefaste gevolgen van deze loopbaanonderbrekingen op promoties en carrièrekansen, met de loongevolgen van dien.

Equal Pay Day

In hun Equal Pay Day-campagne dit jaar focusten zij-kant en ABVV op een ongelijke verdeling van de zorgtaken. Volgens het loonkloofrapport (IGVM) werkte in 2011 45,9% van de vrouwelijke loontrekkenden in de privésector deeltijds, tegenover slechts 10,3% van de mannelijke. Dit hoge aandeel deeltijds werk verklaart voor een groot deel de loonkloof v/m, en heeft een zeer grote impact op de pensioenkloof v/m. Tijd voor een Equal Pension Day?

Net zoals de Vrouwenraad pleit zij-kant dan ook voor een globale visie op zorgtaken en de waardering ervoor in het pensioendebat.

 

Zorgtaken een exclusieve vrouwenjob ? Didn’t think so!  It’s 2015 after all…

Bekijk onze camapgneclip voor Equal Pay Day 2015 en draai aan de wasmachineknop om te horen wat vrouwen echt willen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.