In een vorig leven was ze bekend als actrice en presentatrice, nu runt ze haar eigen brillenmerk. Én is ze de ambassadrice van onze zestiende Equal Pay Day-campagne. Het is immers hoog tijd dat vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen, vindt Eline De Munck, en dat is ook voor vrouwelijke ondernemers nog lang niet het geval. Zo ligt de loonkloof bij zelfstandigen nog hoger dan bij werknemers. 

De loonkloof v/m ligt in België op 24%. Dat wil zeggen dat vrouwen maar liefst een vierde minder verdienen dan mannen, en dus op jaarbasis drie maanden langer moeten werken om hetzelfde te verdienen. Tot 27 maart 2020 dus. Die dag organiseert zij-kant al voor de zestiende keer haar Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m.

Inkomenskloof bij zelfstandigen

Dit jaar neemt zij-kant ook voor de eerste keer de inkomenskloof v/m bij zelfstandigen onder de loep: in dit statuut loopt die kloof v/m op tot 31% bij de zelfstandigen in hoofdberoep. Bij de zelfstandigen in bijberoep zakt de kloof tot 11%, om te pieken tot 49% bij de actieve gepensioneerden[1].

Mannen kloppen meer op tafel

En dat heeft volgens Eline De Munck veel te maken met het feit dat de maatschappij nog steeds moeite heeft met het beeld van de vrouwelijke ondernemer. “Er zijn sowieso weinig onderneemsters. En die vrouwen durven zich doorgaans minder te laten gelden. Terwijl mannen op tafel kloppen, nemen vrouwen sneller genoegen met wat hen aangeboden wordt. Uit cijfers blijkt dat mannen voor een jobaanbieding gaan als ze vinden dat ze aan 10% van de criteria voldoen, vrouwen solliciteren pas als ze aan 110% geraken.”

Een vrouw met een bedrijf

Komaf maken met maatschappelijke verwachtingen en vrouwen empoweren is Elines missie. Als succesvolle zaakvoerster van Odette Lunettes stimuleert ze vrouwen om vanuit hun sterktes te vertrekken.

“Lange tijd heb ik mijn kop in het zand gestoken voor die maatschappelijke ongelijkheden. Zelf heb ik immers altijd mijn plaats opgeëist als mens en weinig onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen. Maar meer en meer merk ik hoe vrouwen worstelen en hoe de maatschappij tekortschiet, en besef ik dat ik een verantwoordelijkheid heb. Ik ben niet gewoon een persoon met een bedrijf, maar een vrouw met een bedrijf en dat is een andere rol.”

Nood aan rolmodellen

Op het moment van dit interview komt Eline net terug van een congres van Esprit en UN Women in Nederland, waar ze uitgenodigd was om te spreken over de perceptie van vrouwen in de media. “Die zaal was muisstil. Ik voel heel sterk dat vrouwen op zoek zijn naar samenhorigheid. Er is een grote nood aan rolmodellen, aan vrouwen die op tafel kloppen en zeggen: hey, het is oké om als vrouw verwachtingen te hebben. Dat moeten vrouwen, maar ook mannen, dringend beseffen.”

Prijs van het moederschap

Terwijl jonge onderneemsters nog evenveel of zelfs meer verdienen dan hun mannelijke collega’s , keert deze trend duidelijk zodra er kinderen komen. Hieruit valt af te leiden dat zelfstandigen – meer nog dan werkneemsters – de prijs betalen van het moederschap.

Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen

“Vrouwen zouden helemaal zelf moeten kunnen beslissen hoe ze hun leven inrichten. Mijn prioriteit is mijn baby, en dan bedoel ik mijn werk. Mij maak je niet gelukkig door me thuis te houden, ook al heb ik op een dag een kind. Maar de maatschappij verwacht dat wel. Onderneemsters die toch evenveel blijven werken als voor de geboorte van hun baby, beantwoorden niet aan het plaatje van de ideale moeder en moeten voortdurend verantwoording afleggen. Er bestaat een soort stigma rond de moeder die een nanny inschakelt, terwijl dit misschien voor haar een gezond evenwicht brengt.”

“Maar andersom betalen zelfstandige moeders die ervoor kiezen om meer tijd thuis door te brengen ook een prijs. Zij verliezen inkomen, want ouderschapsverlof voor zelfstandigen bestaat niet. Vlaanderen zorgt te weinig voor zijn onderneemsters. Jammer, want het is een fantastisch statuut, dat je in staat stelt om jezelf constant uit te dagen en helemaal zelf te kiezen wat voor werk je wil doen.”

 

[1] Bron: website Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers (bewerking IGVM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.