Het aantal vrouwen in bestuursraden is tussen 2008 en 2017 verdrievoudigd, maar toch leven een aantal bedrijven de quotawet niet na. Dat blijkt uit een balans die het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen opmaakte. Vanaf 28 juli 2011 mogen bestuursraden van beursgenoteerde Belgische ondernemingen, economische overheidsbedrijven en de Nationale Loterij niet meer dan twee derde bestuurders van hetzelfde geslacht tellen. 

De raden van bestuur

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen maakte een analyse op basis van de samenstelling van de raden van bestuur en directiecomités voor het jaar 2017. Uit de bevindingen blijkt dat globaal genomen de aanwezigheid van vrouwen in de raden van bestuur van het geheel van de private ondernemingen en overheidsbedrijven gestegen is van 8,3% in 2008 tot 26,8% in 2017. Een uitermate bemoedigend resultaat, dat aantoont dat bedrijven bereid zijn om tot een grotere gelijkheid en diversiteit te komen in hun raden van bestuur.

“We zien een structurele vooruitgang. Sinds de invoering van de quotawet is het aantal bestuursleden min of meer hetzelfde gebleven en is de samenstelling van de raden van bestuur is veranderd. Er werden met andere woorden geen extra bestuurszetels voor vrouwen gecreëerd, maar geleidelijk aan hebben vrouwen tijdens herbenoemingen mannen opgevolgd of vervangen,” zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Sancties

Desondanks toont de studie aan dat enkele grote bedrijven in 2017 niet aan de wetgeving voldeden. Het Instituut wil deze ondernemingen eraan herinneren dat de leden van hun raden van bestuur zich sinds 2017 blootstellen aan een risico op (financiële) sancties. Artikel 4 van de quotawet voorziet in de schorsing van elk financieel of ander voordeel indien de wet niet wordt nageleefd.

De directiecomités

De quotawet is niet van toepassing op directiecomités. Het Instituut stelt vast dat het percentage vrouwen in de directiecomités evolueert, maar er wel aanzienlijk lager blijft (18% in 2017) dan in de raden van bestuur. Twee derde van deze comités telde in 2017 geen of slechts één vrouw. Toch is het Instituut zeer verheugd over de belangrijke evolutie in de directiecomités van de autonome overheidsbedrijven, waar het percentage vrouwen is gestegen van 8,3% in 2016 naar 20% in 2017.

De volledige studie is hier beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.