Waarom komen vrouwelijke denkers in filosofische cursussen en overzichtswerken zo weinig aan bod? Door de eeuwen heen hebben talloze vrouwen zich weliswaar verdiept in een veelheid aan filosofische thema’s, maar vaak zijn deze denkers onzichtbaar gebleven. Van de twaalfde-eeuwse filosofe Hildegard van Bingen zullen sommigen wel hebben gehoord, maar wat van haar tijdgenote Mechtild van Magdeburg? Uit recentere tijden is Hannah Arendt inmiddels wereldberoemd, maar de namen Gloria Anzaldúa en Werewere Liking zullen misschien alleen de specialisten bekend in de oren klinken.

Uitgesloten van officiële onderwijsinstellingen namen vele vrouwelijke denkers hun toevlucht tot andere vormen van filosofie bedrijven, zoals briefwisselingen en essays. En dat levert een onschatbare rijkdom aan filosofische bronnen op, zoals het boek ‘Vrouwelijke filosofen. Een historisch overzicht’ laat zien. In dit standaardwerk wordt werk van 69 vrouwelijke denkers uit 25 eeuwen bij elkaar gebracht: van de Oudheid tot onze eeuw, van islamitische tot katholieke mystica’s en van een achttiende-eeuwse Nederlandse logica tot een Nigeriaanse politiekfilosofe.

Dit boek, waarin ruim zestig wetenschappers uit binnen- en buitenland een bijdrage leverden, is samengesteld door de filosofes Carolien Ceton, Ineke van der Burg, Annemie Halsema, Veronica Vasterling en Karen Vintges.

Benieuwd? Schrijf je dan snel in voor onze Fe-Mail nieuwsbrief, want in mei mogen we 1 exemplaar weggeven.

2 reacties op “Boek ’Vrouwelijke filosofen. Een historisch overzicht’
  • dit moet een ongelooflijk interessant boek zijn. Jammer dat u de naam van de (vrouwelijke?) schrijver niet vermeld, ook niet in de Fe-Mail nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.