moeder werk_pmDe loonkloof in België is nog steeds veel te groot, vandaar onze jaarlijkse Equal Pay Day-campagnes. Maar het is niet alleen slecht nieuws wat de klok slaat: volgens een Europees onderzoek is het elders erger gesteld, althans voor vrouwen met kinderen. In België leveren moeders het minste loon in, waardoor de ‘prijs voor moederschap’ in ons land relatief laag is.

Uit een nieuw Europees rapport van Glassdoor Economic Research, in samenwerking met Llewellyn Consulting, blijkt dat vrouwen in België het minste loon hoeven in te leveren wanneer zij moeder worden. Van alle achttien onderzochte landen in Europa is er na Italië en Spanje in België het minste verschil tussen het salaris van vrouwen zonder kinderen en vrouwen met minimaal één kind. In Ierland, Duitsland en Noorwegen moeten vrouwen het meest inleveren als zij besluiten kinderen te krijgen.

Prijs voor moederschap

Vrouwen die werken en kinderen hebben, zijn over het algemeen slechter af dan werkende vrouwen zonder kinderen. Het loonverschil (ten opzichte van mannen) tussen vrouwen met minimaal één kind en vrouwen zonder kinderen is veruit het hoogst in Ierland (31 procentpunten). De ‘moederschapsprijs’ is verhoudingsgewijs ook hoog in Duitsland (23 procentpunten), maar het laagst in Nederland, Italië, Spanje en België (3 procentpunten of minder).

Let wel: deze ‘prijs voor moederschap’ vergelijkt de inkomsten van werkende vrouwen met kinderen met die van werkende vrouwen zonder kinderen. In landen waar de voltijdse tewerkstelling van vrouwen sowieso laag is en de ongelijkheid op de arbeidsmarkt groot, zoals Italië, leveren moeders in vergelijking met andere vrouwen minder in dan in Noorwegen, dat samen met Zweden de meest evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt heeft.

Het kan ook anders

Goed nieuws voor ons land dus, al worden moeders in ons land wel degelijk gepenaliseerd op de arbeidsmarkt. Een groot deel van de meldingen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen gaan over zwangerschapsdiscriminatie. En hoewel vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, blijkt uit ons Equal Pay Day-dossier 2016 en het loonkloofrapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dat dit niet zo hoeft te zijn: bij de groep singles zonder kinderen bestaat er zelfs een negatieve loonkloof, in het voordeel van vrouwen. Dat hoeft niet te verbazen: meisjes studeren vaker verder en maken de meerderheid van de afgestudeerden uit. Bovendien zijn vrouwen de laatste decennia massaal toegetreden tot de arbeidsmarkt.

Waar loopt het dan mis? Het traditionele kostwinnersmodel zorgt ervoor dat, eenmaal getrouwd, mannen meer verdienen dan vrouwen. Bovendien duikelt het loon van een vrouw naar beneden zodra ze kinderen krijgt. Met de komst van een kind zijn het immers meestal de moeders die beslissen om gas terug te nemen. Daardoor bouwen ze minder ervaring op en missen ze promoties of opleidingen binnen hun bedrijf.

Maatregelen nodig

Maatregelen die vaders sensibiliseren om zorgtaken op te nemen (een verplicht en uitgebreid vaderschapsverlof, een beter vergoed ouderschapsverlof…) en toegankelijkere sociale voorzieningen (méér betaalbare crèches die langer openblijven, flexibele buitenschoolse opvang…) zijn dus noodzakelijk om die prijs voor het moederschap de wereld uit te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.