© tacky neon - Flickr

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International pleit ervoor om prostitutie te decriminaliseren. Volgens de secretaris-generaal effent de ngo zo de weg voor een beleid dat de bescherming van mensenrechten van prostituees nastreeft. De plannen van Amnesty kregen al veel tegenwind van bekende koppen en feministische organisaties. zij-kant brengt de verschillende stemmen samen tijdens het grote prostitutiedebat op het Festival van de Gelijkheid.

Eind juli trok vrouwelijk Hollywood al van leer tegen Amnesty International, toen bekend raakte dat de ngo een voorstel zou stemmen over de decriminalisering van prostitutie. Sterren als Meryl Streep, Kate Winslet, Anne Hathaway, Emma Thompson, Emily Blunt en Lena Dunham ondertekenden een petitie die stelt dat deze visie in strijd is met de mensenrechten en de waardigheid schendt van personen die zich prostitueren.

Decriminaliseren

Amnesty hield echter stand. De meerderheid van de afgevaardigden op de algemene vergadering in Dublin stemde op 11 augustus voor decriminalisering. Opmerkelijk is dat de ngo er niet alleen voor pleit om sekswerkers te decriminaliseren, maar ook hun klanten en zelfs pooiers. De drijfveer achter de beslissing is dat prostituees juist beter beschermd worden als de seksbusiness uit de marginaliteit wordt gehaald. Meer info vind je hier.

Moeilijk

De discussie toont aan dat prostitutie – en de benadering van mensenrechten in deze kwestie – een moeilijk thema blijft. Iedereen is tegen mensenhandel, geweld en uitbuiting. Maar moeten we er verder van uitgaan dat prostitué(e)s – mannelijk of  vrouwelijk – vrij en zefstandig zijn, en dus het recht hebben om seks aan te bieden? Of zijn deze happy hookers een mythe en wordt het merendeel gedwongen om hun lichaam te verkopen, uit armoede of onder druk van loverboys of pooiers?

Oudste beroep

Seksuologe Goedele Liekens vindt prostitutie ‘betaalde verkrachting’, haar collega Mieke Mievis zegt dat, als je prostitutie verbiedt, je vrouwen in de illegaliteit dwingt. Ook wordt vaak vergoelijkend gezegd dat prostitutie altijd zal bestaan, het is immers ‘het oudste beroep ter wereld’, en dat zonder hoeren veel meer vrouwen aangerand zouden worden. De Vrouwenraad vindt juist dat prostitutie geweld tegen vrouwen normaliseert, en gelooft niet dat vrouwen uit vrije wil voor dit ‘beroep’ kiezen.

Politiek

Ook de politieke stelsels maken heel verschillende keuzes. Het Nederlandse model legaliseert prostitutie. Bij de Zweden en Canadezen is seks verkopen niet verboden, maar seks kopen wel. In België is een bordeel uitbaten strafbaar, maar in de praktijk knijpen de meeste gemeenten een oogje dicht. In november vorig jaar dienden volksvertegenwoordigers Karin Temmerman en Peter Vanvelthoven (sp.a) een wetsvoorstel in dat een wettelijk kader vraagt, om de sector zo uit de schemerzone te halen en wantoestanden uit te schakelen.

Let’s talk!

Een hot topic, in alle opzichten. De vraag of prostitutie verder gecriminaliseerd of juist gelegaliseerd zal worden vormt de inzet van slotdebat van zij-kant op het Festival van de Gelijkheid. We geven daarbij het woord aan heel uiteenlopende stemmen. Wees erbij, op 11 december in de Vooruit (Gent)! Meer nieuws volgt later.

 

 

0 reacties op “Amnesty International pleit voor legalisering prostitutie
  • Uit een minionderzoek van een studente criminologie blijkt dat dit debat nogal zwart-wit wordt weergegeven, alsook de standpunten van de verschillende organisaties die zich in dit debat mengen. Wij bevroegen de prostituees zelf en één ding is duidelijk, het draait allemaal rond geld. Vrijwillig is dit beroep dus zeker niet, de meisjes doen dit uit economische noodzaak. Het is natuurlijk omdat wij daar een taboe op leggen dat zij gecriminaliseerd worden. Bovendien, zij zijn zelf geen voorstander van legalisering, want daardoor zal hun inkomen alleen maar dalen. Dat het beroep niet mag gecriminaliseerd worden, dat we deze meisjes moeten beschermen, daar zijn we het allemaal over eens. Maar of legalisering daartoe de oplossing is, dat betwijfel ik. Sekswerk op zich is niet verboden dus vanwaar de vraag om het toe te laten? We leggen het op allerlei manieren aan banden… terwijl we de veiligheid van de meisjes niet kunnen garanderen. Zij geven zelf aan dat ze door politie en justitie niet au sérieux genomen worden…misschien moeten we dus meer werk maken van de context waarin sekswerk plaats vindt dan aan de praktijk zelf. Bijkomend, het feit dat meisjes uit pure economische noodzaak in het beroep stappen zou mijns inziens meer kopzorgen moeten baren, dan de legalisering ervan.

    • volledig eens met Sofie , officiële evaluatierapporten van de Nederlandse legalisering tonen aan dat het welbevinden van de prostituees niet verbeterde en criminaliteit en vrouwenhandel bleven bestaan. Werk maken van ernstige uitstapmogelijkheden is absoluut noodzakelijk zodat de meisjes wèl een alternatief hebben. Voor alle duidelijkheid : de Vrouwenraad wil niet de prostituee bestraffen, wèl de pooier en de koper, net zoals in Zweden (gidsland op het vlak van gendergelijkheid!). Ik kijk uit naar het debat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.