De regering weigert geld vrij te maken voor de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO), die alleenstaande ouders uit de nood helpt als de ex-partner niet over de brug komt. “Liefst 4.295 eenoudergezinnen dreigen daardoor in armoede terecht te komen”, zegt kamerlid Karin Jiroflée (sp.a).

De Dienst voor alimentatievorderingen werd opgericht in 2003 als onderdeel van de Federale Overheidsdienst Financiën, na jarenlang lobbyen door vrouwelijke parlementsleden. Voormalig kamerlid Magda De Meyer (sp.a) was mede-indiener en co-auteur van het wetsvoorstel, dat een einde moest maken aan het hoge armoederisico bij alleenstaande vrouwen met kinderen wanneer het onderhoudsgeld niet werd betaald. Ongeveer 40 procent van het alimentatiegeld wordt niet correct of zelfs niet betaald.

Alleenstaande ouders kunnen via DAVO voorschotten ontvangen wanneer de ex-partner het onderhoudsgeld niet of te laat betaalt. De dienst biedt ook hulp bij het invorderen van dit onderhoudsgeld.

Hogere loongrens

Samen met sp.a-collega’s Karin Jiroflée en Dalila Douifi werkte Magda de Meyer reeds in 2005 een wetsvoorstel uit om de inkomensgrens drastisch op te trekken, zodat méér alleenstaanden bij DAVO konden aankloppen. Om recht te hebben op een voorschot mag een ouder immers over niet meer dan 1.386 euro netto maandelijkse bestaansmiddelen beschikken (te verhogen met 66 euro per kind). Kamerlid Maya Detiège herhaalde deze vraag tot verhoging in 2011. Vorig jaar werd de werking van de dienst eindelijk uitgebreid: nu mag het maximumbedrag van de netto maandelijkse bestaansmiddelen van de aanvrager niet hoger zijn dan 1.800 euro (verhoogd met 66 euro per kind ten laste). Ook de druk op de onderhoudsplichtige werd verhoogd. Zo kan zelfs het rijbewijs worden ingetrokken als die niet wil betalen.

Geen middelen

Om meer mensen te helpen, moeten er echter ook middelen vrijgemaakt worden. En dat gebeurt niet. Karin Jiroflée: “Nochtans berekende professor Jozef Pacolet van het HIVA dat na het optrekken van het inkomensplafond liefst 4.295 bijkomende gezinnen in aanmerking komen voor voorschotten. Dat brengt een meeruitgave van 8 miljoen euro met zich mee. De regering heeft voor het lopende jaar in totaal 25,6 miljoen euro voorzien voor DAVO, amper 1,2 miljoen euro meer dan in 2014. Of 6,8 miljoen te weinig om alle rechthebbenden te helpen.”

Nochtans beloofde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (bevoegd voor DAVO) vorig jaar reeds aan de Gezinsbond en vrouwenorganisaties om dit recht te zetten bij de begrotingscontrole van maart 2015. Volgens Karin Jiroflée voorziet de regering in haar begrotingstabellen echter nul euro extra voor DAVO.

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) spreekt de onderfinanciering van DAVO echter met klem tegen en maakt zich sterk dat aan alle aanvragen zal voldaan worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.