Alleenstaande ouders kampen vaak met huisvestingsproblemen. Dat zegt genderexpertisecentrum Rol en Samenleving (RoSa), dat tien jaar na het lanceren van een hulpwebsite voor alleenstaande ouders met de opvallendste vaststellingen naar buiten komt.

Via de site, die RoSa in 2006 lanceerde, wil het genderexpertisecentrum alleenstaande ouders een duwtje in de rug geven met info over werk, financiën, huisvesting… Bezoekers kunnen ook infovragen sturen. Na tien jaar maakt RoSa de balans op en stelt ze vast dat zeer veel alleenstaande ouders – 71 procent van de mannelijke en 48 procent van de vrouwelijke bezoekers –  op zoek is naar hulp in verband met huisvesting. Alleenstaande ouders worden soms geweigerd door verhuurders of moeten onmogelijk hoge waarborgen betalen. Ook een huis kopen is niet evident als je alleen bent en wachtlijsten voor sociale woningen houden weinig of geen rekening met acute crisissituaties. Een moeder vroeg of ze misschien op een bank in het park moest gaan slapen. Ook vragen over hun rechten en geldproblemen bezorgen alleenstaande ouders kopzorgen.

Nieuwe website

RoSa presenteert vandaag ook de vernieuwde versie van de website www.alleenstaandeouder.be Deze fungeert nu vooral als portaalsite, want in tien jaar tijd hebben overheidsdiensten werk gemaakt  van duidelijkere en toegankelijkere informatie op hun websites.

Armoede

Eén op de vijf gezinnen met kinderen in Vlaanderen telt één ouder. Tien jaar geleden was dat nog één op de tien. Veruit de meeste alleenstaande ouders zijn alleenstaande moeders. Sommigen kiezen hier bewust voor, anderen staan er door een (echt)scheiding of overlijden plots alleen voor. Kinderen zonder partner grootbrengen is niet alleen een emotioneel zware taak, ook rondkomen met één loon vormt een uitdaging. Zeker wanneer ouders door de moeilijke werk-gezin-combinatie verplicht zijn om deeltijds te werken.

Omdat privékinderopvanginitiatieven bovendien de voorrang geven aan voltijds geplaatste kinderen, dreigen alleenstaande ouders hier uit de boot te vallen en moeten ze thuisblijven. Het hoeft niet te verwonderen dat veel alleenstaande ouders in de armoede terechtkomen.

Enkele cijfers (uit de Armoedemonitor 2014 en via De Gezinsbond):

– Alleenstaande ouders hebben minder vaak dan andere ouders een betaalde job. 71% van de alleenstaande moeders en 80% van de alleenstaande vaders t.o.v. 79% van de moeders en 90% van de vaders in tweeoudergezinnen.

– 22% van de mensen in een eenoudergezin leeft onder de armoederisicodrempel.

– 38% kan moeilijk rondkomen met het beschikbare inkomen.

– 24% van de kinderen die opgroeien in een eenoudergezin loopt kans om in armoede te belanden en 9% van hen leeft in ernstige materiële deprivatie.

– 40% van de personen in een eenoudergezin, woont in een huis met structurele gebreken.

– 20% van de alleenstaande ouders moet meer dan 40% van hun gezinsinkomen besteden aan huisvesting.

– 6% van de alleenstaande ouders geeft aan dat ze al een doktersbezoek hebben uitgesteld om financiële redenen.

 

 

1 reactie op “Alleenstaande ouder zkt betaalbare woonst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.