Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen publiceerde haar jaarverslag voor 2012. Daaruit blijkt dat het aantal klachten over discriminatie op basis van geslacht jaar na jaar stijgt. Stereotypes houden hardnekkig stand en zijn alomtegenwoordig.

Sensibilisering werkt

Het Instituut ontving in 2012 226 klachten en 139 vragen om juridische informatie, in totaal 365 meldingen. Het aantal meldingen steeg met 21% ten opzichte van 2011, het aantal informatieaanvragen met 26% en het aantal klachten met 18%. Wat zorgwekkend is, is dat de meldingen hoofdzakelijk directe discriminaties (18%) betreffen. Men durft dus nog steeds open en bloot vrouwen of mannen te discrimineren.

Het aantal klachten in het domein cultuur en media werd in 2012 bijna verviervoudigd. Er was door de documentaire ‘Femme de la rue’ en de onthullingen van enkele vrouwelijke mediafiguren veel aandacht voor seksisme in de media. Vera Claes, voorzitster van het Instituut en nationaal secretaris van zij-kant: “Onlangs waren er de kluspoezen: schaarsgeklede vrouwen moesten mannen naar een doe-het-zelfwinkel lokken. De media berichtten er heel kritisch over. In de nasleep van zulke zaken krijgen we altijd extra veel meldingen binnen van burgers over seksisme. Het bewustzijn groeit dat discriminatie niet door de beugel kan.” Deze publieke bewustwording kwam er niet zomaar. Vrouwenorganisaties wijzen er al jaren op dat er iets mis loopt in de weergave van vrouwen in de media. Zo biedt zij-kant de vorming ‘BIMBO’ aan, een vorming rond schoonheidsidealen, Photoshop en reclame.

De stijging van het aantal klachten wijst erop dat burgers bewuster worden en dat ze makkelijker hun weg vinden naar meldpunten voor discriminatie. De klachten vormen echter slechts het topje van de ijsberg. zij-kant denkt bijvoorbeeld ook aan het aantal aangiftes van partnergeweld. Een grote meerderheid dient nog altijd geen klacht in. Velen zijn zich niet bewust van discriminatie of stuiten op taboes. We vinden het dus belangrijk om mensen te blijven sensibiliseren en hen de juiste kanalen te tonen.

Wie dient klacht in?

Iets meer dan één persoon op twee die een klacht indient of om informatie vraagt is een vrouw. Transgender personen maken 6% van het aantal ontvangen meldingen uit. Transgenders zijn slachtoffer van discriminaties in bijna alle domeinen en voornamelijk met betrekking tot privérelaties, werk en goederen en diensten.

De meldingen met betrekking tot gevallen van discriminatie van vrouwen wegens zwangerschap, bevalling of moederschap vertegenwoordigen 31% van de meldingen in het domein van het werk. In dit domein dient een derde van de vrouwen klacht in wegens zwangerschapsdiscriminatie. Vera Claes: “Op het werk worden vrouwen inderdaad nog altijd gediscrimineerd. Al tijdens het sollicitatiegesprek krijgen ze soms de vraag of ze plannen om zwanger te worden. Vrouwen verdienen ook minder dan mannen.”

Discriminatie treft ook mannen: “Recent dienden jongemannen een klacht in over een discotheek. Meisjes mochten er binnen vanaf een leeftijd van 15 jaar, zij pas als ze 21 zijn.” zij-kant belichtte naar aanleiding van Equal Pay Day ook de moeilijkheden die mannen ondervinden om vaderschaps- of ouderschapsverlof op te nemen. Volgens ons moeten ook deze vormen van discriminatie bestreden worden, als we willen dat mannen en vrouwen werkelijk gelijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.