color-women-with-pursesSinds het begin van de legislatuur is het aantal vrouwen met een topfunctie bij de Vlaamse overheid gedaald van 24 naar 21 procent. Toch blijft Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans tegenstander van quota voor diversiteit bij de Vlaamse overheid.

Sinds het begin van deze legislatuur is het aantal vrouwen met een topfunctie bij de Vlaamse overheid met 3% gedaald (van 24% naar 21%). Dat staat in schril contrast met het streefcijfer dat de huidige Vlaamse regering zichzelf had opgelegd. Ze trok het streefcijfer voor vrouwen met een topfunctie bij de Vlaamse overheid op van 33% naar 40%. Er gaan daarom stemmen op om quota te installeren. Quotawetgevingen zijn een middel om ondervertegenwoordigde groepen sneller te laten doorstromen. Dit betekent dat rekruteerders tijdens selectieprocedures rekening houden met karakteristieken die voor bepaalde groepen nadelig zijn (bv. gender, religie, leeftijd, etniciteit…). In tegenstelling tot streefcijfers zijn quota bindend en afdwingbaar.

Vergelijking

De Vlaamse regering doet het met die ondervertegenwoordiging van vrouwen  even slecht als beursgenoteerde ondernemingen en economische overheidsbedrijven. Hun raden van bestuur moeten (afhankelijk van onder meer hun grootte) tegen 2017 of 2019 meer dan twee derde bestuurders van hetzelfde geslacht tellen. Anno 2016 is dat slechts een vijfde (21,6% om precies te zijn) (zij-kant, 26 oktober 2016).

Quota

Telkens wanneer de quotadiscussies opleven, vallen de woorden ‘kwaliteit’ en ‘deskundigheid’. En die ontvielen ook minister Homans, die geen voorstander is van een quotawetgeving. “De juiste man of vrouw op de juiste plaats blijft het motto”, luidde het. Maar wij bij zij-kant erkennen al lang het maatschappelijk nut van quota.

De cijfers bij de Vlaamse Overheid tonen aan dat streefcijfers duidelijk niet voldoende zijn om de aanwezige ongelijkheid aan te pakken, zeker niet wanneer men dit in een redelijk tempo wil verwezenlijken. Laten we dus ophouden met quota als een noodzakelijk kwaad te zien, maar ze beoordelen op de effecten waarvoor ze zijn ingevoerd: als een positieve maatregel voor meer genderevenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.