Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs heeft een ontwerpplan klaar om seksueel geweld aan te pakken. Momenteel doet naar schatting 90 procent van de verkrachtingsslachtoffers immers geen aangifte. zij-kant wijst op het belang van een interdisciplinaire opvang.

De laatste week woedden op sociale media emotionele discussies. Een decaan ‘berispte’ een vrouw die na drie jaar een klacht indiende tegen verkrachting en trok haar geloofwaardigheid in twijfel. Over deze zaak bestaat geen duidelijkheid, maar wél duidelijk is dat de stap naar een aangifte zeer moeilijk is en zelden gezet wordt. Daarvan getuigt de trieste vloed van verhalen over sceptische hulpverleners, panikerende vriendjes en een omgeving die de zaak niet serieus neemt. Deze vrouwen kregen de boodschap dat ze niet moesten overdrijven: ze zaten toch in een relatie? Ze hadden toch niet geschreeuwd? Was dat nu écht verkrachting? De slachtoffers vervoegden de 90% zwijgenden.

Sterk in je schoenen

Naar aanleiding van een getuigenis van een jonge vrouw die ook drie jaar wachtte om klacht in te dienen, stelde experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens dat je heel sterk in je schoenen moet staan om met je verhaal naar buiten te komen (Het Journaal Laat, 07/04/2015).

Ook zij-kant erkent dat de drempel voor verkrachtingsslachtoffers om aangifte te doen nog veel te hoog is. In ons land worden dagelijks acht klachten ingediend, maar naar schatting gaat het hierbij om tien procent van de verkrachtingsslachtoffers. zij-kant kan het plan van Elke Sleurs daarom alleen maar toejuichen. De staatssecretaris wil de drempel om aangifte te doen verlagen. Het instrument dat ze daarvoor inzet, is het nationaal actieplan ter bestrijding van partnergeweld. Vandaag ontbreekt daarin een onderdeel ‘seksueel geweld’. Elke Sleurs wil een team van hulpverleners inzetten wanneer een slachtoffer aangifte doet, en laat zich inspireren door buitenlandse voorbeelden van ‘verkrachtingscentra’.

Psychologische bijstand

zij-kant en VIVA-SVV organiseerden nog maar enkele maanden geleden de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’ over seksueel geweld door derden op het werk. De vrouwenorganisaties onderstrepen in hun campagnes tegen partnergeweld en ongewenst seksueel gedrag al vele jaren het belang van een interdisciplinaire aanpak, zodat een slachtoffer niet heen en weer wordt gestuurd tussen hulpverlening bij politie, justitie en arts en hier telkens opnieuw haar verhaal moet doen. Ook de nodige psychologische bijstand is hierbij essentieel. Elke aanklacht moet bovendien ernstig genomen worden en tot een onderzoek leiden.

Ook pleit zij-kant, net als Elke Sleurs, voor doorgedreven opleidingen bij politie en hulpverleners en onderstreept de organisatie het belang van grootschalige bewustmakingscampagnes over grensoverschrijdend gedrag. Verkrachting mag onder geen enkele omstandigheid gebanaliseerd worden.

Zie www.horenzienenpraten.be voor meer informatie over de campagnes van zij-kant en VIVA-SVV over partnergeweld en grensoverschrijdend gedrag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.