antwerpse_6zij-kant raadt iedereen aan een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling 6+ Antwerpse mode in het Vlaams Parlement. Het internationale succesverhaal van ‘De Zes van Antwerpen’ wordt er in verschillende facetten belicht.  


 Het Vlaams Parlement organiseert in samenwerking met het ModeMuseum Provincie Antwerpen – MoMu, in ‘De Loketten’ de tentoonstelling 6+. Antwerpse Mode in het Vlaams Parlement. Geert Bruloot, die sinds begin jaren ’80 de Antwerpse modescene van nabij volgt en medeoprichter is vanhet Flanders Fashion Institute, werd door MoMu uitgenodigd als gastcurator en scenograaf van de tentoonstelling. 

6+
, verwijzend naar ‘De Zes van Antwerpen’, schetst het internationale succesverhaal van de Antwerpse mode. ‘De Zes’ – Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee – zijn sinds het eind van de jaren ’80 een vast begrip in de modewereld. Deze door Britse journalisten gelanceerde groepsnaam – evenzeer een vloek als een zegen – gaat echter voorbij aan de eigen identiteit van elk van de ontwerpers en aan de evolutie die de Antwerpse mode sinds het eind van de jaren ‘80 heeft doorgemaakt. Zelden is het verhaal van deze zes ontwerpers in een ruimer kader geplaatst. Het opzet van de tentoonstelling is dan ook om de Antwerpse mode en de in Antwerpen geschoolde ontwerpers te situeren in een bredere historische en artistieke context. Het plusteken in de titel verwijst enerzijds naar Mart in Margiela, vaak in één adem genoemd met ‘De Zes’, en anderzijds naar de volgende generaties ontwerpers die telkens nieuwe facetten toevoegden aan de Antwerpse identiteit. De tentoonstelling valt uiteen in vier luiken. In een eerste onderdeel wordt de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen behandeld. Aan de hand van uniek foto- en videomateriaal wordt de evolutie geschetst van een lokale, nog vooral naar Parijs lonkende, afdeling modetekenen naar een internationaal gerenommeerde modeacademie. Het tweede luik behandelt de 6+, ‘de Zes’ en Martin Margiela, hun gezamenlijke ambitie en ontwikkeling en ten slotte het scharnierpunt dat hun werkelijke start betekende: De Gouden Spoel wedstrijden. Een derde hoofdstuk staat stil bij ‘de nieuwe generatie’, de ‘tweede golf’Antwerpse ontwerpers die internationaal naam maakten, met werk van o.a. Raf Simons, Ve ronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Lieve Van Gorp, Patrick Van Ommeslaeghe, Bern h a rd Willhelm,… In een laatste onderdeel wordt een overzicht geboden van de ontwerpers die een band hebben met de Antwerpse School en die vandaag internationaal actief zijn, zowel voor als achter de schermen. Veel getalenteerde studenten van de Academie kozen ervoor om niet onder eigen naam als ontwerper aan de slag te gaan, maar vonden hun weg in de internationale modescene als art director, stylist of fotograaf, en hebben vaak een grote inbreng in het modebeeld dat wordt neergezet
door de bekende internationale huizen. 6+. ANTWERPSE MODEIN HET VLAAMS PA R L E M E N T2 5 JA N UA R I 2 3 J U N I 2 0 0 7PRAKTISCHE INFODe tentoonstelling loopt van donderdag 25 januari2007 tot en met zaterdag 23 juni 2007, elke werkdagen zaterdag van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Detentoonstellingsruimte ‘De Loketten van het Vlaams Parlement’ligt in de IJzeren kruisstraat 99 te 1000 Brussel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.